Libienii se refugiază în țările vecine

Eveniment Internaţional

Aproape 150 de mii de libieni se refuziază în Tunisia și Egipt în contextul violențelor de la Tripoli îndreptate împotriva lui Muammar Al-Qadhafi, potrivit rapoartelor Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming, a anunţat că Biroul din Tripoli al Înaltului Comisariat este, în continuare, deschis şi funcţionează cu o echipă locală, care primeşte apeluri disperate ale refugiaţilor şi solicitanţilor de azil, blocaţi în Libia, scrie Mediafax. Acesta a lansat un apel prin care cere ca „toate frontierele, terestre, aeriene sau maritime să fie deschise într-un mod nediscriminatoriu, pentru oricine încearcă să fugă”.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a desfăşurat echipe în Egipt şi Tunisia pentru a înființa o tabără cu 10 000 de corturi dotate cu materiale de bază. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a trimis truse chirurgicale și echipamente sanitare la Benghazi, oraşul estic deţinut de forţele anti-Qadhafi.

Programul Alimentar Mondial (PAM) va detașa personal la frontierele egiptene şi tunisiene pentru a evalua nevoile populației şi pentru „a face planificarea de urgenţă pentru furnizarea de ajutor alimentar adresat persoanelor afectate de violenţă în interiorul Libiei”.

Subsecretarul general pentru Afaceri Umanitare, Valerie Amos, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la „rapoartele alarmante”, invocând faptul că femeile şi copiii au fost grav răniţi în urma represiunilor din Libia. Potrivit estimărilor, numărul morţilor şi răniţilor ajunge la sute de mii, în timp ce mai mult de 100 000 de oameni s-au refugiat până acum în ţările vecine: 61 000 în Egipt, 40 000 în Tunisia şi 1 000 în Niger, conform informațiilor oficiale furnizate de Organizația Națiunilor Unite.

Valerie Amos a mai adăugat că o preocupare principală este aceea de a avea acces la Tripoli şi în zonele învecinate, în cazul în care situaţia de securitate este deosebit de fragilă.

Oamenii, care ajung la frontiere, se plâng de lipsa alimentelor, a benzinei şi a consumabilelor medicale. Libia depinde de importurile de produse alimentare şi, din cauza tulburărilor interne, riscă să întrerupă lanţul de aprovizionare.

Aproximativ 2 000 de oameni trec, în fiecare oră, în Tunisia unde cei mulţi dintre ei nu au unde să locuiască. Există, de asemenea, temeri legate de mii de refugiaţi din Irak, Somalia şi Sudan, care au spus că se simt prinși, ameninţaţi şi vânați, informează bbc.co.uk.

Uniunea Europeană va convoca un summit extraordinar pentru 11 martie, în cadrul căruia va discuta situaţia din Libia şi neliniştea din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a cerut parlamentarilor să nu se sisteze acordarea fondurilor pentru gestionarea crizelor de peste hotare. Ea a spus că Libia „ar putea deveni o democraţie paşnică sau s-ar putea confrunta cu un război civil prelungit”, citează bbc.co.uk.

______________

Ana Giol

Foto : framework.latimes.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts