Lampioane lansate de GIB în memoria muzicienilor basarabeni, Ion şi Doina Aldea Teodorovici

Din oraş Eveniment


Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj  (GIB), comemorează astăzi, 30 octombrie, 19 ani de la moartea cuplului de muzicieni basarabeni, Ion şi Doina Aldea Teodorovici. Evenimentul va avea loc în zona Operei Maghiare, pe podul Elisabeta din Cluj- Napoca şi anume podul iluminat peste Someş, începând cu ora 19:00.

Evenimentul este bazat pe un moment de reculegere în memoria celor doi artişti din stânga Prutului. Aceştia au repzententat un simbol al cântecului de libertate, şi de aceea sunt comemoraţi în fiecare an de GIB Cluj.

După momentul de reculegere, oragnizaţia studenţească GIB vă aşteaptă, începând cu ora 20:00 la o seară specială de cântec, în campusul studenţesc Hasdeu.

Cei doi reprezintă nişte simboluri ale românismului şi speranţei de reunire a Basarabiei cu România, la începutul anilor 90. Artiştii şi-au pierdut viaţa într-un accident de maşină, petrecut pe E85, în dreptul localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de Bucureşti, când se îndreptau către Chişinău.

Alături de ei, în mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională. Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă, conform wikipedia

____________

Anca Baciu

Comments :1

  • urma

    Exista cuvantul “lamipoane”??? ce sunt mai exact??? sau poate lampioane?

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts