Kelemen Hunor este noul preşedinte al UDMR

Eveniment Politic

Câştigătorul cursei pentru şefia Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) este Kelemen Hunor, actualul ministru al Culturii. Potrivit Mediafax, Hunor a obţinut 371 de voturi exprimate de delegaţii la Congres, ceilalţi doi candidaţi la şefia Uniunii, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, obţinând 118, respectiv 47 de voturi.

Potrivit anunţului oficial făcut în cadrul Congresului, 538 de delegaţi şi-au exprimat votul, 536 de voturi fiind valabile, iar două anulate.

Kelemen Hunor a prezentat astăzi, în faţa delegaţilor de la Congresul UDMR, programul de preşedinte al UDMR.

El promite lărgirea bazei de luare a deciziilor şi ascultatea vocii comunităţii: “organizaţiile teritoriale şi judeţene, platformele şi tineretul trebuie să aibă un cuvânt de spus în munca zilnică a Uniunii. Rolul aleşilor locali a crescut. Din acest motiv, prin reorganizarea Consiliului Aleşilor Locali ai UDMR, aleşii locali vor avea un cuvânt mai greu în luarea deciziilor.”

Hunor susţine că nu va accepta niciun compromise în ceea ce priveşte lupta pentru păstrarea identităţii şi promite “drepturi lărgite privind folosirea limbii materne, autonomie culturală şi teritorială, reorganizarea regiunilor de dezvoltare”.

În ceea ce priveşte guvernarea, Kelemen Hunor crede că trebuie deschis un nou capitol în privinţa chestiunilor economice şi sociale, astfel încât să se pună accent pe crearea locurilor de muncă, creşterea economică stabilă şi sustenabilă, şi pe competitivitate la nivelul individului şi a comunităţii.

Născut la 18 octombrie 1967, în comuna Cârţa, judeţul Harghita, Kelemen Hunor a ocupat funcţia de preşedinte executiv al UDMR din anul 2007, după ce anterior fusese preşedinte al Consiliului de coordonare al partidului din 1999, anunţă Agerpres.

S-a ocupat de mai multe campanii electorale, fiind şi şef de campanie UDMR la nivel naţional.

Desemnat candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale din 2009, în cadrul Congresului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din 2009, Kelemen Hunor a adunat în primul tur de scrutin 3,83% din voturi.

Ocupă funcţia de ministru al Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în Guvernul Boc din data de 23 decembrie 2009.

Este decorat cu Ordinul “Steaua României” în grad de Comandor (2000) şi cu Ordinul Crucea Mijlocie al Ungariei, în 2008. Este membru al Uniunii Ziariştilor Maghiari din România şi preşedinte al Fundaţiei pentru Şcoală Iskola Alapitvany din Cluj-Napoca.

________

Foto: udmr.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts