Jurnaliştii devin ţapi ispăşitori în criza din domeniul media

Social UBB Radio

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) reacţionează în urma sesizărilor făcute de jur

naliştii din România cu privire la revizuirea acordului colectiv de muncă Federaţia Română a Jurnalistilor (FRJ) MediaSind.

FEJ consideră că “Actuala criză a mass-media îşi are rădăcinile în lăcomia iresponsabilă a proprietarilor, care au pus profitul mai presus de politicile prin care să poată face faţă condiţiilor dificile”, a precizat secretarul-general al FEJ, Aidan White. Potrivit acestuia jurnaliştii români nu trebuie făcuţi ţapi ispăşitori pentru criza prin care trece mass-media din ţara. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a declarat deschis că sprijina federaţia MediaSind de a împiedica modificare acordului colectiv şi de abandonare a măsurilor de protecţie socială care le fusesera promise jurnaliştilor şi personalului din mass-media. De asemenea Aidan White, a atras atenţia asupra impactului negativ pe care patronatele din presă îl au, în raport cu drepturile jurnaliştilor, “Este revoltător că un sindicat să fie acuzat de către patronat de hărţuire pentru simplul fapt că apară drepturile membrilor săi”, a spus White. Această declaraţie a fost făcută după ce patronatele din presa au atacat, FRJ MediaSind pentru ca a depus plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă împotriva încălcărilor drepturilor angajaţilor.

UNPR nu doreşte renegocierea salariilor jurnaliştilor

UMarian Petre Milut preşedintele UNPRniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR), ca semnatar al Contractului Colectiv de Muncă pentru ramura mass-media este de părere că o schimbare a con

tractului colectiv de muncă nu va aduce nimic bun atâta timp cât criza din acest domeniu este o consecinţă a unei proaste  gestionări. “UNPR susţine o presă curată, morală şi independentă.

Acest lucru se poate realiza prin aplicarea contractului colectiv de muncă pentru ramura mass-media. Atâta timp cât unii jurnalisti vor câştiga 200 de euro/luna, iar alţii 20.000 euro/luna în aceeaşi perioadă de criză, credem că statutul inechitabil al presei este dat tocmai de cei care contestă acum normele de salarizare”, a declarat Marian Petre Milut, preşedintele UNPR.

Ministerul Muncii nu poate modifica contractul colectiv de muncă

Potrivit unui comunicat emis de Ministerului Muncii se accentuează faptul că nu este abilitat în niciun fel să se implice în negocierea sau modificarea unor clauze

ale contractului colectiv de muncă în vigoare. De asemenea Ministerul subliniază faptul că Patronatul Presei Române şi Patronatul Presei Romedia nu au primit nicio solicitare cu privire la renegocierea contractului colectiv de muncă.

Cristina Antonescu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts