Jumătate dintre imobilele din zona istorică sunt deteriorate

Din oraş

Acțiunea de inventariere a imobilelor deteriorate din zona de protecție a monumentelor istorice a fost demarată de Primăria municipiului Cluj-Napoca și se va desfășura pe parcursul unei săptămâni. Dintre cele 690 de imobile verificate, 310 necesită reparații. De asemenea, 105 proprietari au primit sancțiuni contravenționale în valoare de 86.500 de lei din cauza întreținerii necorespunzătoare a clădirilor.

Programul de revitalizare al Primăriei, demarat în 2005, prevede faptul că proprietarii trebuie să fie de acord cu luarea acestei hotărâri în proporţie de 100%, iar banii se recuperează de la proprietari în 120 de rate lunare. Primăria Cluj-Napoca a realizat până în prezent lucrări la 71 de imobile din zona centrală.

Proprietarii care şi-au dat toate acordurile de principiu pentru a fi incluse în programul de revitalizare pot beneficia de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată 100% pentru executarea lucrărilor de intervenţie la clădirile de locuit deţinute.

Perioada de rambursare a creditului este de maximum 5 ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de reabilitare. Un astfel de credit poate fi contractat atât de către asociaţiile de proprietari, cât şi de proprietarii de locuinţe unifamiliale.

___________

Teodora Iancu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts