Japonia: Radioactivitate de 1.000 de ori peste normal în centrala Fukushima 1

Internaţional UBB Radio

11 centrale atomice din Japonia au fost afectate şi oprite din funcţiune din cauza cutremurului devastator de vineri şi a tsunamiului care i-a urmat, anunţă euractiv.ro. Două dintre centrale, Fukushima 1 si Fukushima 2, au fost afectate mai grav. Astfel, sistemul de răcire a fost afectat fapt care a dus la o creştere mare a presiunii din reactor. În ambele cazuri, autorităţile au fost nevoite să elibereze gaze din reactor pentru a scădea presiunea.

“Presiunea a crescut într-unul dintre reactoare şi vom încerca să gestionăm situaţia” a declarat purtatorul de cuvant al companiei Tokyo Electric Power. Până în prezent 45.000 de locuitori din jurul centralei au fost rugaţi să evacueze zona. De aemenea, premierul japonez, Naoto Kan, a cerut locuitorilor să evacueze zona pe o rază de 10 km în jurul reactorului, din Fukushima 1, din cauza riscului de scurgeri radioactive, potrivit Jiji Press, citând Ministerul de industrie.

Autorităţile japoneze se pregătesc să eliberareze abur radioactiv şi la reactoarele de la Fukushima 2 pentru a scădea presiunea, şi au ordonat evacuarea locuitorilor într-o zonă cu o rază de 3 km în jurul centralei nucleare, deoarece Tokyo Electric Power a declarat că a pierdut capacitatea de a controla presiunea în trei din cele patru reactoare ce intra în componenţa centralei nucleare, Fukushima 2 Daini.

6.000 de locuitori au fost evacuaţi din zonele cu probleme în cursul zilei, deoarece autorităţile japoneze au declarat stare de urgenţă nucleară.

________

Anca Baciu

Foto: adevarul.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts