ÎPS Andrei Andreicuţ este noul Mitropolit al Clujului FOTO

Eveniment UBB Radio

ÎPS Andrei Andreicuţ a primit funcţia de Mitropolit al al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, în cadrul ceremoniei de întronizare oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de către Patriarhul Daniel, în prezenţa premierului Emil Boc şi a peste 4.500 de credincioşi.

În cadrul ceremoniei, ÎSP Andreicuţ a primit mantia specifică funcţiei şi a fost condus pe tronul de mitropolit. De asemenea, acesta a prezentat credincioşilor activităţile şi reponsabilităţile pe care le va avea de urmat, cum ar fi implicarea socială care vizează copiii abandonaţi, bătrânii singuri, dar şi bolnavii.

Deşi preşedintele statului Traian Băsescu nu a asista la slujbă, acesta a transmis mesajul său printr-o scrisoare, citită de consilierul de stat Cătălin Buciumeanu.

Premierul Emil Boc a participat alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, civile şi militare, dar şi personalităţi din lumea academină, artistică şi culturală la întreaga slujbă susţinută la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca de un sobor de arhierei în frunte cu Patriarhul Daniel.

”M-am simţit onorat şi mându ca şi creştin ardelean şi în calitate de reprezentat al Guvernului să fiu alături de miile de credincioşi, astăzi la întrunizarea Părintelui Andrei, în calitate de Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În acelaşi timp sunt mândru că am fost martor la faptul că moştenirea lui Bartolomeu Anania nu a fost, nu este şi nu va fi niciodată uitată”, a declarat premierul Emil Boc.

La eveniment a fost prezent şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu care a declarat: „Este un moment important pentru credincioşii acestei Mitropoli, un moment de suflet pentru credincioşii din Cluj. Sunt mulţumit că lucrurile au decurs spre bine, iar acesta este un lucru pozitiv.”

După încheierea slujbei, preoţii, călugării, dar şi o parte a autorităţilor s-au retras în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, unde au stat timp de 30 de minute.

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuț a fost ales pe data de 19 martie, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în funcția de mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Pentru postul de mitropolit al Clujului au candidat Andrei Andreicuț, arhiepiscopul de Alba-Iulia și episcopul vicar Irineu Bistriţeanul, aleşi de către Sinodul Mitropolitan încă din 14 martie.

Mitropolitul a fost ales prin vot secret de către Sfântul Sinod. IPS Andreicut a fost preferat de către 29 din cei 46 de membri ai Sinodului, acesta având un avantaj evident față de celalalt candidat la scaunul mitropolitan, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Irineu Pop-Bistriteanul.

[imagebrowser id=146]

________________

Loredana Berengia

Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts