Interviu | Aceleași rădăcini, alegeri diferite

Studenti

Oameni cu aceleași rădăcini, apartenenți ai aceluiași oraș, oameni ce cresc și evoluează de-a lungul timpului, ajungând astfel, la acea etapă a vieții în care fiecare absolvent de liceu este nevoit să aleagă ce va face în continuare, unde își dorește să studieze și pe ce vrea să se specializeze.

Studenția este acea perioadă a vieții în care fiecare tânăr student redescoperă lumea și tot ceea ce are aceasta de dăruit, fie ea experimentată în capitală sau într-un oraș mic dar plin de viață, acesta este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unui om.

Bianca, Paul, Delia și Felix sunt patru tineri din Bacău, care în momentul absolvirii liceului, au ales căi diferite în funcție de dorințele fiecăruia dar nu au uitat niciodată Bacăul.

Bianca Diac este studentă în Bacău la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății, specializarea terapie ocupațională.

De ce ai ales facultatea aceasta?

Am ales această facultate deoarece avea aceasă specializare care m-a atras și m-a făcut să îmi doresc să învăț și să prestez această meserie.

Ce te atrage la ea?

Nu există ceva anume care să mă atragă, sunt profesori foarte buni la ceea ce fac și am colegi devotați unei cauze dar, bineînțeles, și foarte de treabă.

Cum vezi studenția în Bacău, aproape de casă?

Benefică, sunt aproape de cei dragi, iar din punct de vedere financiar, costurile sunt mult mai mici.

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost dacă ai fi ales o metropolă studențească, te-ar fi ajutat mai mult în drumul tău?

Nu, deoarece această specializare este nouă în România și se găsește doar la două universități, iar cea mai bună facultate din România este cea de sport, în care se află și specializarea mea, pe lângă toate acestea am la fel de multe oportunități ca la celelalte facultăți din alte orașe.

Paul Timaru, student în anul I la Facultatea de Inginerie Aerospațiala din cadrul Universității Politehnice din București.Ce te-a atras la aceasta facultate?

În primul rând ce m-a atras la această facultate este pasiunea pe care o am de mic copil pentru aviație. În al doilea rând numărul facultăților cu profil aerospațial din România este foarte mic, iar Facultatea de Inginerie Aerospațială din UPB este una dintre cele mai bune din țară, oferindu-mi cele mai bune șanse pentru viitor.

De ce ai ales Bucureștiul?

Răspunsul la întrebarea de ce am ales “capitala” si nu alt oraș, derivă dintr-un raționament destul de simplu: am ales mai întâi facultatea și după orașul. Și pot spune sincer ca îmi place ce am ales. Bucureștiul este un oraș splendid, plin de istorie și muzee în care sigur nu te plictisești.

Cum ar fi fost dacă rămâneai la Bacău?

Nu știu cum ar fi fost dacă aș fi rămas la Bacău. Probabil aș fi fost mult mai dependent de părinți. Aici am învățat să mă descurc singur și să ies din zona mea de confort.

Duci dorul casei?

Răspunsul la aceasta întrebare este categoric da. Îmi este dor de familie și de prieteni, iar distanța dintre București și Bacău este destul de acceptabilă și îmi permite să merg acasă destul de des.

Delia Budău studiază medicina generală la Facultatea de Medicina și Farmacie “Grigore T. Popa “ din Iași.

Ce te-a atras la această facultate?

Să fiu medic a fost dorința mea de când eram la grădiniță și nu m-aș vedea făcând altceva.

De ce ai ales Iașul?

Inițial am oscilat între Iași și București (Clujul era prea departe și l-am scos din ecuație), dar după ce am fost câteva zile în București mi s-a părut prea aglomerat și foarte agitat. Acum mă bucur de alegerea făcută, iubesc Iașul și cred că vreau să rămân să lucrez tot aici.

Cum ar fi fost dacă rămâneai la Bacău?

Bacăul nu a fost niciodată în planul meu de viitor având in vedere că voiam la medicină, iar în Bacău nu este facultate de medicină.

Duci dorul casei?

Dacă trec câteva săptămâni în care nu merg acasă mi se face dor, dar sunt doar la 2 ore distanță de casă și pot merge oricând am timp liber.

Felix Patrasc-Lungu e un tânăr student, care dorește să descopere lumea și tot ce are ea de oferit. ”Îmi doresc să mă bucur de viață în fiecare zi, să trăiesc frumos pentru ca la finalul vieții să nu regret nimic.”

Unde studiezi?

Sunt student la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, secția Publicitate, anul I.

Ce te-a atras la această facultate?

Am ales această facultate deoarece, fiind parte a Universității Babeș-Bolyai, am considerat că este cea mai bună opțiune pentru a-mi deschide cât mai multe oportunități în viitor.

De ce ai ales Clujul?

Am ales acest oraș deoarece consider că poate să îmi ofere o experiență frumoasă ca student, fiind foarte încăcat de evenimente dedicate nouă, studenților.

Cum ar fi fost dacă rămâneai la Bacău?

Daca rămâneam în Bacău, probabil nu reușeam să ies din zona mea de confort. Faptul că am plecat de acolo m-a făcut sa fiu mai responsabil, am învățat sa îmi gestionez timpul și banii. Aș putea spune că am devenit mai responsabil, mai independent (nu în totalitate).

Duci dorul casei?

Da, îmi este dor de familie și de prieteni. Îmi este dor de mâncarea caldă și bine făcută.

Realizat de Salahoru Flavia-Diana

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts