În premieră, nevăzătorii vor putea viziona filme la cinema

Din oraş Eveniment

Primul film realizat pentru nevăzători o să ruleze în România marţi, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Cluj-Napoca. Nevăzătorii vor asculta, în căşti, explicaţii suplimentare pentru a percepe filmului.

Nevăzătorii vor putea viziona filme alături de cei care nu se confruntă cu această problemă. Acest lucru va fi posibil datorită condițiilor speciale care au fost create în exclusivitate pentru ei: vor primi informaţii audio despre decoruri, costume, mimică şi alte detalii care îi vor ajuta să „vadă” filmul. Publicul obişnuit va putea urmări filmul în condiţii normale, fără să fie afectaţi de explicaţiile suplimentare pentru nevăzători.

Proiectul unic în ţară a fost realizat de către Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, județul Vrancea. În cadrul premierei va fi vizionat filmul „Bună! Ce faci?” în regia lui Alexandru Maftei, cu Ionel Mihăilescu şi Dana Voicu în rolurile principale.

Fundaţia Cartea Călătoare a participat în anii 2009, 2010 şi 2012 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu trei filme destinate persoanelor cu deficienţe. Nevăzătorii care au vizionat atunci filmele s-au declarat foarte mulţumiţi de idee. „ Aşa chiar am merge la film. Măcar o dată la lună să existe pe undeva prin vreun cinematograf din Cluj un astfel de film”, a afirmat unul dintre nevăzătorii prezenţi la proiecţia din cadrul TIFF.

Va urma apoi „Caravana cinematografică pentru nevăzători” care va dura până în octombrie 2013 scopul căreia este să faciliteze accesul la cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere prin adaptarea a 16 filme artistice şi difuzarea acestora in cinematografe.

_____________

Veronica Borta

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts