Haiti are şi îngeri păzitori

Internaţional Social

cutremur HaitiCirca 70.000 de cadavre au fost îngropate sub dărâmături în urma cutremurului de 7,3 pe scara Richter produs marţi, arată datele Guvernului haitian. Numărul este încă greu de determinat, la cinci zile de la cutremur. Se estimează că trei milioane de persoane au fost afectate de calamitate, iar dintre acestea 500.000 au nevoie urgentă de un acoperiş deasupra capului.

Conform Mediafax, printre cei care au anunţat că vor susţine campania de strângeri de fonduri pentru sinistraţi se numără: Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a strâns până acum 51 de milioane de dolari, Uniunea Europeană (UE),  dar şi toate ţările europene care vor oferi la nivel naţional 92 de milioane de euro de urgenţă. Pentru reconstrucţia pe termen lung, Uniunea Europeană promite 307 milioane de euro.

Potrivit Guvernului haitian, începând cu ziua de luni, 280 de centre de urgenţă ar trebui deschise pentru a ajuta la găzduirea sinistraţilor şi la distribuirea hrănii. Aceste adăposturi nu ajung însă, se pare, decât pentru 500 de sinistraţi. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie vrea însă să instaleze o nouă tabără, cu capacitate de 100.000 de oameni.cutremur Haiti

Un număr mare de victime sunt încă prinse sub dărâmături. Şansele să mai fie găsite în viaţă au scăzut foarte mult după cele cinci zile trecute de la cutremur. Însă în acest timp, cu ajutorul celor 43 de echipe din teren, ce totalizează peste 1500 de oameni, au fost găsiţi cel puţin 75 de supravieţuitori.

Crucea Roşie britanică s-a implicat de asemenea, iar în ajutorul celor afectaţi de cutremur au venit cu un spital de campanie cu 300 de paturi.

Portul din Port-au-Prince a fost în cea mai mare parte distrus, însă aeroportul haitian funcţionează, deşi a suferit la rându-i daune mari.

Programul Alimentar Mondial a pus în funcţiune un serviciu de navetă între Port-au-Prince şi Santo-Domingo cu transport de pasageri de trei ori pe zi.

Statele Unite ale Americii sprijină prin 12.500 de militari care să urmărească la bunul mers al acţiunilor de ajutorare, în timp ce ţările europene intenţionează să trimită o forţă formată din aproximativ 150 de jandarmi pentru a ajuta la menţinerea ordinii în timpul distribuirii proviziilor.

Ioana-Cristina Teodorescu

Ionuţ Huşanu

Foto: europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts