Guvernul oferă două variante de concediu de maternitate

Politic Social

Părinții vor avea posibilitatea de a alege între două pachete de măsuri privind durata concediului şi a cuantumului indemnizaţiei acordate pentru creşterea şi îngrijirea copilului, conform declarației primului-ministru Emil Boc de la sfârșitul ședinței de Guvern.

Primul pachet de măsuri este valabil pentru o perioadă de concediu de 1 an și prevede un cuantum al indemnizaţiei cuprins între 600 şi 3400 de lei, care reprezintă 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni. În cazul în care părintele se întoarce la locul de muncă înainte de expirarea celor 12 luni, beneficiază de o primă lunară în valoare de 500 de lei, acordată din momentul reîntoarcerii la muncă şi împlinirea a 2 ani de la naşterea copilului.

Cel de-al doilea pachet de măsuri se referă la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizaţie cuprinsă între 600 și 1200 lei lunar. În această situaţie, prima de reîntoarcere la muncă nu se acordă.

În cazul copiilor cu dizabilități, se acordă concediu părinților pentru o perioadă de 3 ani, iar indemnizația aferentă este cuprinsă între 600 lei și 3.400 lei. De asemenea, părinții primesc prima de reîntoarcere la muncă în orice moment, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani.

“Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot avea beneficii din ambele pachete puse la dispoziţie. Cu alte cuvinte, fiecare familie care urmează să aibă un copil începând cu anul 2011 va alege de la început pe ce variantă merge.”, a precizat șeful Executivului.

Atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul muncii, Ioan Botiş, au subliniat efortul pe care îl face statul român pentru sprijinirea natalităţii, în situaţie de criză economică, în condiţiile în care 12 state membre ale Uniunii Europene nu acordă nici un fel de indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului.

_________

Teodora Iancu

Foto: Alina Mihuţ

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts