Guvernul a hotărât: se vor vinde numai etnobotanice omologate

Din oraş UBB Radio

Guvernul a decis în şedinţa de ieri ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort.

„Sunt preocupat atât ca părinte, cât şi ca prim-ministru, de menţinerea sub control al acestui fenomen. Şi vă asigur că împreună cu autorităţile statului nu vom avea linişte până când nu ne vom asigura că atât cât a ţinut de noi am făcut tot ce a fost în putinţă să păstrăm intactă sănătatea copiilor noştri şi integritatea lor fizică şi psihică”, a declarat premierul Emil Boc.

În schimb, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

Un număr de 67 de deputați, a depus luni la Parlamentul României o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Precizăm că în 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Până în prezent, o bună parte a magazinelor, atât din capitală, cât și din țară au fost închise în urma controalelor făcute de autorități.

La Cluj, comercializarea substanțe etnobotanice pe raza municipiului a fost oprită încă din data de 1 decembrie 2010, când Consiliul Local a votat o hotărâre în acest sens, însă comercializarea acestor plante și substanțe cu efect halocinogen a continuat. În 19 ianuarie autorităţile au sigilat magazinele unde se distribuiau plante etnobotanice.

__________

Anca Baciu

Foto: ladiescafe.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts