Guvernul a adoptat scrisoarea către FMI: Bursele studenţilor nu vor reduse

Administraţie Economie

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, Scrisoarea de Intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care cuprinde măsurile de austeritate.

„Suntem în cea mai grava criză economică de după criza de care am învăţat în manualele de istorie. Din nefericire, omenirea traversează o criza similară, dar cu implicaţii încă necunoscute. România nu poate sta acum să aştepte situaţia incapacităţii de a-şi putea achita datoriile şi de a plăti obligaţiile sociale ale statului”, a precizat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a precizat că măsurile de restrângere bugetară nu vor afecta salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia socială minimă în sumă de 350 de lei, venitul minim garantat, bursele studenţilor şi elevilor, alocaţia pentru copii – în sumă de 200 de lei vechi pentru copiii în vârstă de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap în vârstă de până la 3 ani, precum şi alocaţia de stat pentru copii în sumă de 42 de lei luna –, indemnizaţiile pentru veteranii de război şi deţinuţii politici, precum şi rentele viagere pentru sportive şi alte drepturi şi prestaţii sociale.

În schimb, indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi diminuată cu 15%, dar nu va avea o valoare mai mică de 600 de lei lunar, la care se adaugă alocaţia copilului de 200 de lei lunar.

Salariile bugetarilor, cele ale preoţilor, renta viageră a sportivilor,  bursele de cercetare, indemnizaţiile oamenilor de ştiinţă vor scădea cu 25%,  iar pensiile, indemnizaţia pentru creşterea copilului şi ajutorul de şomaj vor scădea cu 15%. Toate acestea scăderi sunt valabile doar până la 31 decembrie 2010, susţine primul ministru..
Documentele aprobate în şedinţă vor fi semnate de guvernatorul BNR, primul-ministru şi preşedintele României, după care vor fi transmise către Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

„Documentele vor intra în circuitul de aprobare al celor două instituţii în aşa fel încât, undeva spre sfârşitul lunii iunie, să primim tranşa de la FMI, iar mai târziu, în funcţie de procedurile interne ale fiecărei instituţii, să primim tranşa de la Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

_____________

Mara Rusu

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts