FMI şi oficialii români au ajuns la un acord privind următoarea tranşă a împrumutului

Economie Eveniment

Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, susţine că rezultatele obţinute sunt pozitive şi că anul viitor vom avea o creştere economică de 1,5 % pentru a ne putea încadra în deficitul bugetar de 4,4 %.

În ciuda faptului ca TVA-ul a crescut, se pare că, consumul a crescut în România pe fondul creşteri consumului la nivel mondial. S-a observat o uşoară creştere a exporturilor care pune în mişcare industria ţării şi circulaţia mărfurilor. Pentru ca aceste procese de redresare să aibă o evoluţie continuă, trebuie să se facă noi investiţi, susţine Franks. Pe fondul acestor afirmaţii se poate vorbi despre o uşoară revigorare economică.

Rezultatele din domeniul fiscal sunt încurajatoare, susţine Jeffrey Franks: ”Pe frontul fiscal avem unele rezultate încurajatoare, eforturile extraordinare făcute de autorităţi pentru a pune în ordine domeniul fiscal, îşi arată rodele. Ţintele stabilite pentru finele lunii septembrie , au fost atinse şi suntem în drumul cel bun în a atinge ţinte de deficit la nivelul întregului an.”

Autorităţilor române le-a fost din nou laudată eficienţa cu care au făcut adjustările în aceste condiţii economice şi sociale. Adjustarea nu a fost impusă de FMI.

Jeffrey Franks a atras atenţia asupra faptului că avem resurse fiscale reduse, astfel, acestea trebuie folosite în mod eficient şi acordate celor care au într-adevăr nevoie de ele. Disciplina şi priorităţile trebuie puse la punct, pentru o mai bună funcţionare a sistemului fiscal. Cu toate acestea România a îndeplinit toate condiţiile pentru a primi următoarea tranşă, care va fi acordată după ce se va adopta bugetul pe 2011.

_________

Maria Ghere

Foto: realitatea.net

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts