Exit-poll Republica Moldova: PLDM 34,4%, PCRM 26%

Eveniment Internaţional

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a obţinut cele mai multe voturi, 34,4%, la alegerile parlamentare anticipate desfăşurate astăzi în Republica Moldova, conform exit-poll-ului dat publicităţii de Publika.md.

Din Parlament vor mai face parte, conform exit-poll-ului, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) cu 26% din voturi, Partidul Liberal (PL) 15,6% şi Partidul Democrat din Moldova (PDM) 15,1%. Dintre cei 39 de candidaţi (20 de formaţiuni politice şi 19 candidaţi independenţi) doar aceste patru partide au depăşit pragul electoral de 4%.

Aproape 55% dintre persoanele cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat la urne, până la ora 18.30, potrivit datelor furnizate de secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de Agerpres. În aceste condiţii s-a depăşit majoritatea de 33% necesară în vederea validării alegerilor.

Alegerile anticipate au fost organizate la numai un an şi jumătate de la precedentele alegeri anticipate, desfăşurate la 29 iulie 2009.

Alegerile parlamentare au loc în contextul în care, alegerea şefului statului de către Parlament a eşuat de mai multe ori.

La 28 septembrie 2010, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihail Ghimpu, a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului, stabilind data de 28 noiembrie 2010 pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. Noul parlament ales astăzi va avea ca primă misiune alegerea şefului statului.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts