Evoluţia limbii de lemn de la comunism la democraţie

UBB Radio

Limba de lemn Lansarea volumului “Limba de lemn în presă”, coordonat de prof. univ. dr. Ilie Rad a avut loc astăzi în prezenţa unui auditoriu numeros alcătuit din jurnalişti, profesori şi studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării.

Cartea conţine 22 de studii semnate de  unii dintre cei mai renumiţi lingvişti, scriitori şi jurnalişti români, precum şi o anchetă a Consiliului Naţional al Audiovizualului „De la limbajul de lemn, la limbajul de prompter” , care tratează întregul parcurs al limbajului de lemn.

Lingvista Tatiana Slama Cazacu vorbeşte despre limba de lemn ca de generatorul distrugerii morale, explicând că acest limbaj a fost folosit ca un mijloc de impunere a regimului comunist în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi a lui Nicolae Ceauşescu. Studiile prezente analizează de la limbajul din telegramele lui Ceauşescu până la reminiscenţe ale limbajului prezidential al lui Ion Iliescu.

De asemenea, din volumul lansat astăzi poate fi cunoscută şi noua limbă de lemn existentă în limbajul jurnalistic, datorită prezenţei unor structuri clişeizate folosite frecvent în realizarea horoscopului sau în anunţurile de la mica publicitate. Limba de lemn nu este absentă nici din proiectele de cercetare ştiinţifică sau din discursurile electorale, fiind considerată cea care generează „spectacolul politic”.

În cadrul evenimentului au  vorbit despre volum: conf. univ. dr. Viorel Hodiş, şeful Catedrei de Limba românǎ din cadrul Facultǎţii de Litere, lect. univ. dr. Mihaela Mureşan, de la Catedra de Jurnalism, şi Bogdan Hrib, diectorul Editurii Tritonic.

„Îmi dau seama cât de important este acest volum. Sunt sigură că nu dorim să tranformăm limba de lemn şi toate reprezentarile comunismului într-un subiect tabu. Trebuie să ne aducem aminte de limba de lemn şi îi mulţumesc domnului profesor Ilie Rad pentru întreg ajutorul pe care ni-l dă prin faptul că ne pune la dispoziţie acest volum”, a declarat lect.univ.dr Mihaela Mureşan.

Toţi cei interesaţi de volumul „Limba de lemn în presă” l-au putut achiziţiona imediat după lansare, la preţul de 35 lei.

Delia Marinescu

Foto: Alina Mihuț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts