Scrumbia de Dunăre afumată este cel mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene. Scrumbia de Dunăre afumată este cel mai recent produs alimentar protejat la nivelul Uniunii Europene. Această specie de peşte poate fi capturată numai în perioada primăverii, atunci când urcă pe Dunăre pentru reproducere. După ce se adună în bancuri mari la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, scrumbiile urcă pe fluviu pe distanţe de sute de km, după care, cele care au scăpat de plasele pescarilor, revin slăbite în mediul marin.
Această specie nu poate fi crescută în sistem de acvacultură, iar scrumbia utilizată ca materie primă pentru Scrumbia de Dunăre afumată este pescuită în mod tradițional numai pe Dunăre, începând de la vărsarea acesteia în Marea Neagră, până la Cotul Pisicii, în aval de oraşul Galaţi. În cererea de recunoaştere a produsului, este menţionat faptul că studiile efectuate pe scrumbia de Dunăre pescuită peste această limită demonstrează “scăderea conținutului de grăsime cu influențe negative asupra gustului și parazitarea intensă a peștelui”. Este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa: 25 … 30 de cm lungime şi o greutate cuprinsă între 250 şi 400 de grame.
Ştefan Turcu (Sursa foto: Facebook/Ştefan Turcu)
Articolul integral se găsește pe site-ul Radio România Internațional.