Eurodeputații vor dezbate impactul crizei asupra sectorului apărării în Sesiunea Plenară a PE

UE

Sesiunea plenară a Parlamentului European a început astăzi la Strasbourg și se va încheia miercuri, 15 decembrie. Eurodeputații vor dezbate rezultatele Consiliului European din decembrie și președinția poloneză. În ultima zi a Sesiunii, începând de la ora 15, parlamentarii vor discuta despre impactul crizei financiare asupra domeniului apărării și drepturilor omului în prezența vice-președintelui Comisiei Europene, Catherine Ashton.

Potrivit deputatului polonez, Krzysztof Lisek , de la Grupul Partidului Popular European, există tendința reducerilor de buget în domeniul apărării din cauza crizei economice.

„Apărarea și securitatea rămân esențiale. Majoritatea activităților din acest domeniu sunt strategice și se execută de-a lungul unor perioade lungi. Nu se poate construi un actor global puternic cu o strategie bună într-un an sau doi. De aceea, atragem atenția asupra unor chestiuni ce trebuie abordate cât de curând posibil, deși rezultatele vor fi vizibile doar pe termen lung. Aceste reduceri, dacă nu sunt coordonate, pot duce la pierderea completă a anumitor capacități militare în Europa.”, a declarat Lisek.

Deputatul a mai adăugat că este necesară o mai bună cooperare între UE și NATO și consideră că, pentru standardizare și interoperabilitate, Agenția Europeană de Apărare ar trebui să joace un rol mai important.

„Sunt puțin dezamăgit de rezultatele ultimului Consiliu al miniștrilor apărării din 30 noiembrie. Acesta nu a sprijinit crearea unui cartier general european care să permită Europei să acționeze repede în cazuri precum criza libiană. Nu înțeleg nici respingerea creșterii bugetului pentru Agenția Europeană de Apărare.”, a conchis Lisek.

________________

Ana Giol

Foto: europarl.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts