Emil Boc s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

Economie Eveniment

O delegaţie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) condusă de preşedintele Curţii, Jean-Paul Costa, a ajuns astăzi la Palatul Victoria pentru a discuta măsurile legislative care pot fi adoptate pentru a diminua numărul plângerilor împotriva României, aflate pe rolul CEDO. În ultimii 15 ani, CEDO a avut de soluţionat mii de dosare,  numai în 2009 fiind înregistrate sute de noi plângeri. Potrivit preşedintelui Curţii, Jean-Paul Costa, România nu are plângeri la CEDO cu privire la încălcări grave ale drepturilor omului.

Din delegaţia României au făcut parte premierul Emil Boc, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi Agentul Guvernamental al României la CEDO, Răzvan-Horaţiu Radu.

În cursul întrevederii dintre cele două delegaţii, s-au abordat aspecte legate de cauzele privind restituirea proprietăţilor şi durata procedurilor judiciare. La începutul acestei luni, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că România trebuie să adopte măsuri pentru grăbirea procesului de despăgubire a persoanelor expropriate abuziv. Astfel, statul român a primit un ultimatum de 18 luni pentru a asigura dreptul la un proces de durată rezonabilă în cazurile privind retrocedările. În această privinţă, primul-ministru a declarat astăzi că Executivul se gândeşte la soluţia optimă  în acord cu recomandările CEDO, ţinându-se cont şi problemele actuale de ordin bugetar.

Astfel, specialişti ai ministerelor Afacerilor Externe, Justiţiei şi Finanţelor Publice, cu participarea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor vor elabora un pachet de măsuri, în vederea  revizuirii legislaţiei privind acordarea de despăgubiri în cazul imobilelor naţionalizate.

În cazul întrunirii s-a mai discutat  pe tema aderării Uniunii Europene la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

__________

Delia Marinescu

Foto: gov.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts