Emil Boc înmânează primul permis de mic trafic de frontieră la Chișinău

Eveniment Internaţional

Primul ministru al României, Emil Boc, este prezent astăzi la Chișinău pentru a înmâna, alături de omologul său Vlad Filat, primul permis de mic trafic de frontieră.

Conform acordului privind micul trafic de frontieră încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, rezidenţii din ambele ţări, care au domiciliul de cel puţin un an într-o localitate situată în proximitatea frontierei, vor putea să circule fără vize, în zona similară ca întindere situată în cealaltă ţară, pe baza permiselor de mic trafic de frontieră şi a paşaportului valabil.

Localităţile care sunt situate parţial în zona de 30 km, şi cuprinse între 30 şi 50 km de frontieră vor fi considerate tot localităţi din zona de frontieră.

De această facilitate vor putea beneficia aproximativ 1 milion de cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliul în 361 localităţi de frontieră.

Permisele de mic trafic de frontieră sunt valabile 2 ani și se eliberează de către secţia consulara a Ambasadei României la Chişinău. Titularul permisului de mic trafic de frontieră are dreptul de a rămâne pe teritoriul celuilalt stat o perioadă neîntreruptă de maximum 90 de zile.

La ora 11:00, Emil Boc a participat la ceremonia de eliberare a primelor permise de mic trafic, împreună cu premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat. Privitor la aceasta, Primul ministru al României a declarat: “În 5 luni de zile, am reuşit semnarea acordului, adoptarea lui în ambele camere ale Parlamentului, intrarea în vigoare, depunerea a peste 2.500 de cereri şi deja personalizarea a 782 permise de mic trafic de frontieră.”

Un alt motiv pentru care premierul se află la Chișinău este sprijinirea Republicii Moldova în vederea integrării în Uniunea Europeană.

“De asemenea, voi fi la Chişinău pentru a reafirma angajamentul României pentru susţinerea perspectivei europene a Republicii Moldova. Acest efort al autorităţilor de la Chişinău se desfăşoară sub auspicii pozitive: Uniunea Europeană se află într-un moment de maximă influenţă şi deschidere în vecinătatea sa răsăriteană ”, a declarat Emil Boc înainte de plecarea spre Chișinău.

În ce privește problematica europeană, primul ministru al României va avea o întrevedere cu președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

_____

Daniela Bolog

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts