Egipt, între DA şi NU Mubarak

Internaţional Social

După ce “marşul de un milion” de ieri a adunat în Piaţa Tahrir din Cairo peste un million de egipteni care militează pentru schimbarea lui Hosni Mubarak, în acest moment au început, pentru prima dată de la începerea protestelor, confruntări între egipteni.

Susţinătorii liderului egiptean vor ca acesta să plece cu demintate. “Nu merită să plece ca un trădător”, spun ei.“A fost preşedintele ţării noastre, indiferent de regimul autoritar pe care l-a instituit. Noi ne iubim preşedinţii şi nu ne purtăm cu ei ca şi cu nişte trădători.”

Armata nu intervine

Tancurile sunt dispuse la toate intrările Pieţei Tahrir, dar armata respectă, deocamdată, mesajul transmis astăzi lui Mubarak, acela de a asigura protecţie protestatarilor. De asemenea, în mesaj era menţionat şi faptul că armata nu îi doreşte preşedintelui „să sfârşească precum Nicolae Ceauşescu”, conform unui participant la protestul din Cairo citat de ediţia electronică The Guardian.

Mesajul ascuns prin care armata egipteană a asigurat protecţie protestatarilor şi a menţionat preşedintelui Mubarak că nu vrea să îl umilească este susţinut şi de către elitele ţării. „Te-am iubit acum 30 de ani. Pleacă în pace” – este mesajul lui Muhammad Warsi, un chirurg în vârstă de 60 de ani. De asemenea, inginerul IT Mohammed Gaber spune: „Ca să fiu  cinstit, sunt în continuare surprins. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Dacă s-ar fi adunat un grup de studenţi, ar fi fost zdrobiţi imediat”.

După 30 de ani de la aelgerea celui de-al IV-lea preşedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, aceasta este prima manifestare împotriva conducătorului. După o săptămână de proteste, în Egipt au  murit peste 300 de persoane. Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, aproximează numărul persoanelor rănite şi arestate la 3000.

_____

Oana Moisil

Foto: Mediafax

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts