Diagnoză: România după 20 de ani de la căderea regimului comunist

Eveniment

Prima zi a colocviului internaţional cu tema „România după douăzeci de ani de la căderea regimului comunist”, organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” în colaborare cu Centrul Raţiu pentru Democraţie, a reunit la Cluj personalităţi din lumea politică, economică, academică, dar şi cunoscuţi jurnalişti.Sesiunea plenară a colocviului, ale cărui lucrări vor continua şi mâine, a fost dechisă de foştii prim-miniştrii ai ţării, Petre Roman şi Victor Ciorbea

Sesiunea plenară a colocviului, ale cărui lucrări vor continua şi mâine, a fost dechisă de foştii prim-miniştrii ai ţării, Petre Roman şi Victor Ciorbea, dar şi de Richard Ralph, ambasador al Marii Britanii în România, în perioada 2000-2003. Daniel Dăianu, ministru al Finanţelor între anii 1997 şi 1998, a vorbit la rândul său despre criza economică globală, erorile capitalismului şi despre importanţa promovării unui nou model de dezvoltare, după două decenii de la revoluţie.

La finalul primei zile a colocviului, organizatorii au propus o dezbatere pe aceeaşi temă, „România după douăzeci de ani de la căderea regimului comunist”, moderată de Emil Hurezeanu, la care au participat Bogdan Teodorescu (SNSPA Bucureşti), Bogdan Chireac, Radu Filipescu (Grupul pentru Dialog Social), Cristian Pîrvulescu (Asociaţia ProDemocraţia) şi Rareş Bogdan (Ziua de Cluj).La finalul primei zile a colocviului, organizatorii au propus o dezbatere pe aceeaşi temă, „România după douăzeci de ani de la căderea regimului comunist”, moderată de Emil Hurezeanu

Referindu-se la democraţie şi la posibilitatea de reinstaurare a unui regim dictatorial în societatea de astăzi, Bogdan Chireac a explicat: „Colegii din Statele Unite vă spun că nu mai există democraţie acolo. Controlul asupra cetăţeanului în Statele Unite a ajuns la un asemenea nivel, după 11 septembrie, încât Securitatea lui Ceauşescu ar muri acum de invidie. Aşa ceva nu există. Orice este stocat: orice comunicaţie electronică, orice cont bancar, orice acţiune, telefonul mobil a devenit un urmăritor pentru fiecare utilizator. Iar Europa merge pe aceeaşi cale, dar deja cred că este România peste încă douăzeci de ani.”

Deşi a fost invitat să ia parte la dezbaterea moderată de Emil Hurezeanu, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a preferat să nu fie prezent la eveniment, în timp ce un alt nume important de pe afiş, Adrian Ursu, a absentat din motive de ordin familial.

Alina Radulov

Foto: Radu Zincă

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts