Despre istorie şi artă cinematografică, de la Wim Wenders pentru publicul TIFF

Cultură Eveniment

Conform preşedintelui Academiei Europene de Film, Wim Wenders, TIFF este foarte apreciat în afara graniţelor natale, pentru că formează un public cinefil select. Deşi există un astfel de public, acesta nu este coagulat, în lipsa unui suport cinematografic calitativ.  Europa are nevoie de promovarea filmului bun, nu doar a filmului comercial.

Printre ţările care produc filme de calitate se află şi România, consideră Wim Wenders, invitatul special al ediţiei din acest an al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Întrebat pe ce criterii selecţionează filmele la care se uită, regizorul a răspuns că, deşi sună pueril, el alege atât filmele, dar şi muzica, în funcţie de titluri. „Cred foarte mult în titluri, iar realizatorii de film din România dau titluri foarte bune”, a spus el. „Voi merge să văd <<Aurora>>, pentru că îmi place cum sună.”

„Mai degrabă mi-aş da filmele gratis, decât să fie piratate”

Pentru un regizor, este greu să accepte faptul că rezultatele muncii lui se consumă gratis. Astfel, Wenders a spus că deşi publicul pe care îl asigură internetul este numeros, acesta este privat de un anumit punct de referinţă şi este total împotriva pirateriei.

Regizorul povesteşte una dintre experienţele neplăcute legate de piraterie: „Într-o piaţă din Moscova, alături de câţiva saci de cartofi, am găsit un DVD cu faţa mea pe el. Era un DVD 8 în 1. L-am cumpărat, cu 1 dolar.”

Deşi este preşedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders rămâne, înainte de toate, un regizor care aşteaptă aprecierea publicului şi, în cazul competiţiilor, a juriului: „E un lucru foarte ciudat cu premiile. Ca tânăr cineast, primul premiu te face să te simţi precum regele lumii. Te duci la alte festivaluri şi aştepţi să câştigi iar… dar nu e aşa. Uneori nu primeşti nici măcar un premiu, iar alteori câştigi premiul pentru cel mai bun film şi te întrebi cum este posibil. Important este să înveţi să fii fericit chiar şi atunci când nu primeşti premii.”

Wim Wenders onorează TIFF-ul cu trei dintre cele mai bune producţii ale sale, în cadrul secţiunii 3X3: „Don’t come knocking”, „Until the end of world” şi „Nick’s film”.

__________

Oana Moisil

Foto: TIFF

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts