Culisele TIFF, dezvăluite de Mihai Chirilov

Eveniment

Al treilea an de TIFF Lounge a debutat în această după-masă într-o locație nouă, Piața Unirii, în prezența lui Mihai Chirilov, Directorul Artistic al Festivalului.

Acesta a împărtășit momente inedite legate de nașterea festivalului, dar și din fiecare dintre cele nouă ediții de până acum.

Astfel, am aflat că Festivalul Internațional de Film a debutat de la un telefon pe care Tudor Giurgiu, directorul festivalului i l-a dat lui Mihail Chirilov, după ce auzise de acesta din revista Observatorul Cultural. Apoi, a durat 8 luni până când TIFF a devenit de la proiect, realitate.

De atunci, lucrurile s-au schimbat: de la 45 de filme câte avea prima ediție, acum sunt peste 200, dar în esență parametrii selecției au rămas neschimbați.  “Profilul principal al Festivalului a rămas același: 12 filme pentru competiție. Cu ăsta am debutat, cu ăsta mergem mai departe!”

Mihail Chirilov a vorbit și despre responsabilitate. Este foarte important ca atunci când semnezi o selecție, să știi pe ce îți pui semnătura, de aceea preferă să fie cel care selecteză cele 12 filme din Competiți TIFF. În ceea ce privește celelalte secțiuni, uneori găsește profesioniști, persoane de încredere care să facă selecția.

Cum trebuie să fie debutul unui festival?

“Un pumn în stomac, un pumn în cap care să te trezească și să te pregătească pentru ceea ce urmează.” Aceasta era percepția sa în urmă cu câțiva ani. Acum însă, publicul TIFF s-a educat. De aceea deschiderea de aseară a fost una mai lejeră.

În spatele fiecărui festival stau “mascote invizibile”, oameni fără de care festivalul nu ar putea exista. Acești oameni au fost premiați în cadrul ceremoniei de deschidere de aseară, punctează Mihail Chirilov.

Seria întâlnirilor TIFF Lounge continuă mâine de la ora 17 avându-l invitat pe Fernando Léon de Aranoa, regizorul spaniol prezentat în cadrul secțiunii 3×3.

_____________

Andrada Lăutaru

Foto: cinemarx.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts