Concedii medicale doar pentru cei cu adevărat bolnavi

Sănătate UBB Radio

Autorităţiile vor putea verifica dacă bolnavii cărora l-i s-au eliberat adeverinţe de concediu medical sunt cu adevărat la domiciliu, iar cuantumul amenziilor pentru fraudarea sistemului se vor dubla, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

Ordonanţa de urgenţă 158/2005 a fost modificată astăzi de către Ministerul Sănătăţii, Attila Cseke. Noul sistem prevede eficentizarea mijloacelor de verificare a modului de acordare a concediilor medicale. De asemenea urmăreşte dublarea cuantumului amenziilor pentru medicii care prescriu aceste certificate in afara conditiilor legale.

“Este inadmisibil ca aproximativ 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate să fie cheltuit pe plata concediilor medicale, multe dintre ele fără justificare. De exemplu, suma plătită în 2009 pentru concediile medicale a fost de aproximativ 923 de milioane de lei, ceea ce înseamnă dublarea cheltuielilor faţă de anul 2006 când s-au plătit 482 milioane de lei”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea acestor prevederi vor reduce cu 20% cheltuelile prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate.

___

Cătălin Elcean

Foto: arhivă UBB Radio

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts