Clusterul Apelor din România, lansat la Cluj

Economie UBB Radio

Primul Cluster al Apelor din România a fost lansat astăzi la Cluj-Napoca. Înființarea acestui concept este unul dintre rezultatele proiectului FP7 „Clustherm – Crearea unui Cluster Geotermal axat pe Cercetare în Europa Centrală” la care au participat mai multe organizații din Transilvania de Nord.

„Încercăm să ne folosim de experința altora pentru a ne dezvolta capitalul social, inclusiv capacitatea de a administra un cluster care este elementul cheie pentru progresul economic al României. Problema noastră nu este lipsa resurselor, ci felul în care le utilizăm.”, a declarat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) , Claudiu Coșier.

Crearea acestei asocieri de firme private, autorități locale, centre universitare și de cercetare, dar și de intermediari are ca obiectiv central stimularea activităților inovative pentru accesul la facilități comune și cooperarea.

„Vrem să construim o platformă solidă și durabilă care să își facă treaba în interesul membrilor. Suntem condamnați să reușim.”, a mai declarat Coșier.

După modelul celebrelor clustere internaționale precum Silicon Valley sau Hollywood, promoterii acestui cluster românesc, Institutul Regional pentru Cercetare, Educație și Transfer Tehnologic (IRCETT) și ADR Nord-Vest mizează pe promovarea firmelor care activează în domeniile turism, ape minerale, balneologie și politici specifice.

În prezent, la proiect au aderat 14 membri, iar lista rămâne deschisă potențialilor colaboratori. Printre cei deja înscriși se numără Universitatea Oradea, primăriile municipiului Satu-Mare, Salonta, Marghita, Borș,  precum și câteva firme private.

________

Ana Giol

Foto: turismland.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts