Clujul a intrat în Cartea Recordurilor cu un gigant coş de nuiele

Eveniment UBB Radio

Cos nuiele omologat de Cartea Recordurilor Înscrierea în Cartea Recordurilor a coşului de nuiele construit în cadrul Festivalului Turda Fest 2009 a fost omologată de Academia Recordurilor Mondiale şi s-a sărbătorit astăzi la Cluj.

Evenimentul a avut loc la Centrul expoziţional EXPO Transilvania, cu începere de la ora 11:00 şi s-a deschis cu o conferinţă de presă, la care au participat atât oficialităţile clujene, cât şi cele din Turda. Au mai fost prezenţi coordonatorii proiectului şi câţiva reprezentanţi ai echipei care a contribuit la construirea coşului.Cos nuiele omologat de Cartea Recordurilor

Coşul a fost construit de către 16 rromi din Turda, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, care au folosit în total peste 12.000 de nuiele de alun. S-a lucrat intens 6 zile pentru construirea lui, plus încă 4 pentru tăierea nuielelor din pădure. „ Dimensiunile care au doborât recordul mondial sunt: 10,20 X 18,17 X 9,48, deşi pe certificat s-a produs o greşeală de tipar: în loc de 18,17 s-a scris 18,7”, a declarat Gabriela Raţ, unul dintre organizatorii proiectului.

Cei care au contribuit la construirea gigantului coş au întampinat şi mici dificultăţi mai ales în ceea ce priveşte înălţimea acestuia: “Cel mai greu a fost să ţinem în picioare cei 60 de pari, pentru că n-am vrut să-i înfingem în pământ. A trebuit să semene la sfârşit cu un coş normal, din toate punctele de vedere”, a precizat Ion Pop, conducătorul echipei, maestru în prelucrarea lemnului şi un statornic colaborator al Fundaţiei Familiei Raţiu. De asemenea, o altă problemă a fost transportarea acestuia de la Turda la Cluj, care s-a derulat destul de greu şi costisitor. În total, construirea acestui coş a presupus o sumă de aproximativ 4500 de euro .

Cos nuiele omologat de Cartea Recordurilor Vicepreşedintele Asociaţiei “Turda Fest”, Indrei Rațiu precizat că  acest coş a fost donat Centrului EXPO Transilvania, ca spaţiu expoziţional şi publicitar şi că în perioada următoare va fi probabil acoperit, pentru a nu se deteriora.

Directorul de la EXPO Transilvania, Ioan Avram, şi-a exprimat mulţumirile şi mândria pentru plasarea coşului la Centrul expoziţional şi a propus umplerea acestuia cu produse de toamnă.

Pereţii interiori ai coşului de nuiele sunt momentan decoraţi cu o serie de fotografii, realizate în timpul construirii acestuia.

După încheierea conferinţei, un număr de 6 rromi au dansat afară, în faţa coşului, în semn de reprezentare a tradiţiilor rrome, iar coordonatorii au împărţit participanţilor câte o punguţă cu o copie a certificatului de omologare a recordului mondial, un CD cu fotografii şi o sticlă de vin. La sfârşit, toţi participanţii au fost invitaţi la degustarea unor mâncăruri tradiţionale şi la servirea unui pahar de vin.

Aparaschivei Andreea Monica

Foto: Roxana C. Pop

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts