Clujencele informate despre cancerul de col uterin

Sănătate

Conferința „Vaccinare-lux sau necesitate” a avut loc ieri la Casa de Cultură a Studenților și își propune să atragă atenția clujenilor cu privire la pericolul prezentat de către virusul Human Papilloman Virus care provoacă cancerul de col uterin.

La dezbatere au participat personalități din viața medicală clujeană și ce au prezentat ultimele noutăți cu privire la importanța vaccinării HPV. Vaccinul este administrat în trei doze în decursul unei perioade de șase luni. Vaccinarea este în general bine tolerată dar cu toate acestea pot apărea  unele efecte secundare precum durere ușoară la locul infecției, roșeață, care sunt de regulă tranzitorii.

Conf. Dr. Amanda Rădulescu – medic specialist epidemiolog a afirmat că raspunsul imun survine doar la 10-14 zile de la începerea imunizării. „Sunt în general două tipuri de răspunsuri: vii atenuate care sunt pe toată durata vieții și răspunsuri imune vii inactivate la care sunt necesare numeroase vaccinări.Vaccinarea fetelor la 11-12 ani este cea mai indicată datorită unor factori,cum ar fi că nu au început viața sexuală, durata protecției fiind foarte bună deși nu există dovezi în acest sens. Cu toate acestea dacă ne luăm după modelul australian de vaccinare, aceasta poate fi efectuată și la femei de 40 de ani. În ceea ce privește transmiterea acestui virus, aceasta se face doar pe cale sexuală” a adăugat Amanda Rădulescu.

Cancerul de col uterin este foarte des întâlnit în Europa iar România ocupă primul loc în ceea ce privește incidența și mortalitatea.

Angela Alecsandru

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts