Chavez propune un plan de pace pentru Libia

Internaţional UBB Radio

Un plan de pace pentru medierea conflictelor din Libia, propus de preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, este analizat de Liga Arabă.

Planul, care a fost înaintat de preşedintele Chavez la începutul acestei săptamâni, presupune trimiterea unor reprezentanţi din mai multe state, în Libia, pentru a negocia în vederea încetării luptelor şi restabilirii păcii. Joi, Hugo Chavez a vorbit personal cu Muammar Gaddafi, pentru a-i prezenta propunerea sa.

„Să sperăm că politica armelor nu va fi impusă asupra oamenilor din Libia. Sper că vom putea crea o comisie care să meargă în Libia pentru a discuta cu guvernul şi cu liderii opoziţiei, care, până acum, nu au fost cunoscuţi public”, a spus Chavez. Acesta a mai adăugat că Washingtonul exagerează rapoartele privind represiunile „prietenului său”, împotriva poporului, pentru a justifica o invazie în Libia, potrvit surselor citate de Rador.

Analiștii sunt sceptici, privind propunerea președintelui venezuelean drept irealizabilă din cauza confruntărilor lui Gaddafi cu o armată de rebeli din ce în ce mai organizată.

Ministrul Comunicațiilor și Informaţiilor, Andrés Izarra, a declarat că ministrul de externe al Venezuelei, Nicolas Maduro, a vorbit joi cu omologul său libian, care a confirmat că guvernul Gaddafi va sprijini ideea unei comisii internaţionale.

„Libia acceptă propunerea de a negocia cu o comisie internaţională pentru a facilita finalizarea conflictelor. Venezuela își va păstra contactele cu lumea arabă şi va încerca să găsească și alte formule pentru pace”, a declarat Izarra pentru Reuters.

Relaţiile istorice dintre liderul venezuelan şi cel libian au fost cordiale. Hugo Chavez a vizitat Libia în urmă cu numai cinci luni.

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că a fost informat de planul lui Chavez, dar că acesta este încă analizat.

Un mic grup de venezueleni, care sunt împotriva lui Chavez, a demonstrat în fața Ambasadei Libiei din Caracas, numindu-l pe președinte „apologet al asasinului Gaddafi”, scrie Euronews.

__________

Ana Giol

Foto: telegraph.co.uk

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts