Cetăţenii din UE pot candida mai uşor pentru Parlamentul European din 2014

UE

Cetăţenilor UE care locuiesc într-un alt stat membru le va fi mai uşor să candideze pentru alegerile  Parlamentului  European din 2014, în urma votului exprimat pe 20 noiembrie în cadrul Parlamentului European.
Debutaţii din Parlamentul European au votat aprobarea propunerii cu o majoritate covârșitoare- 618 voturi pentru, 23 voturi împotrivă și 14 abțineri. „Toți cetățenii UE au dreptul de a vota sau de a candida la alegerile europene, indiferent dacă locuiesc în propria lor țară sau într-un alt stat membru al UE, a declarat Viviane Reding, comisarul UE  pentru justiție. Aceasta initiativa promoveaza si faliciteaza participarea candidaţilor pentru Parlamentul European.
În Raportul privind cetățenia UE în 2010, Comisia a ridicat problema scăderii prezenţei la vot in Alegerile Europene si s-au văzut nevoiţi să găsească o modalitate de a rezolva  această problemă. Comisia si statele membre asigură că cetăţenii care locuiesc intr-un alt stat membru decât cel de origine pot participa la alegerile europene  în aceleaşi condiţii precum cetaţenii ţării respective. Astfel,  candidaţii nu mai trebuie să revină în statul de origine pentru a putea  obţine certificatul că au dreptul de a fi alesi, ci doar vor prezenta o  declaraţie în acest sens.
_____________
Nicoleta Algeorge

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts