Cerințele Romȃniei cu privire la minoritățile din Serbia nemulțumesc autoritățile sȃrbe

Internaţional Politic

Serbia este nemulțumită de cererile pe care romȃnii le au cu privire la  drepturile minorităţilor din Serbia.

Statutul de candidat al Serbiei la aderarea la UE a fost blocat temporal de cererile pe care Romȃnia le are cu referire la minoritatea romȃnă din Serbia. Acordarea statutului de candidat presupune o unanimitate a celor 27 de state.

Miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre UE au recomandat marţi la Bruxelles, acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană pentru Serbia, însă fără a lua o decizie finală.

Ministrul romȃn al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu a declarat că Romȃnia a adoptat o poziţie substanţială de apărare a drepturilor minorităţilor din zona Balcanilor occidentali, regiune cu o istorie complicată în acest domeniu, potrivit Mediafax.

De asemenea, preşedintele sârb Boris Tadic a declarat că problema are la origine cererea autorităţilor române ca toţi cetăţenii sârbi “care se declară vlahi să fie consideraţi în acelaşi timp ca fiind români”, precizează Mediafax.

“Serbia nu va accepta, cu orice preţ” deoarece o astfel de abordare “este împotriva standardelor europene”, a mai adăugat acesta.

Autoritățile romȃne speră semnarea cȃt mai curȃnd a unui protocol cu privire la respectarea drepturilor minorităţii române din Serbia ce cuprinde aproximativ 30.000 de persoane.

 

__________

Oana Alexa

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts