CCR: Eutanasierea câinilor este neconstituţională

Politic Social

Legea referitoare la câinii comunitari a fost declarată ca nefiind constituțională de către Curtea Constituțională a României.

Actul normativ prevede obligația consiliilor locale de a înfiinţa servicii specializate care să se ocupe de câinii fără stăpân în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestuia încălca unele articole ale Constituției.

Printre articolele care sunt încălcate se numără articolul 61 alineatul 2 din Constituţie conform căruia Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat iar forma în care a fost adoptată legea de Camera Deputaţilor diferă fundamental de proiectul aprobat la Senat.

Legea încalcă și articolul 115 alineatul 4 din Constituţie, întrucât aceasta este o propunere de completare şi de modificare a unei ordonanţe de urgenţă şi nu are la bază o lege specială astfel că nu este un caz excepţional care ar impune intervenţia Guvernului în adoptarea unei măsuri urgente.

Deputaţii PSD şi PNL cred că legea încalcă şi alte articole ale Constituției României.

Legea cu privire la câinii fără stăpân a fost adoptată de Camera Deputaților în 22 noiembrie. Aceasta prevedea că eutanasierea câinilor comunitari se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie sau referendumuri.

__________

Oana Alexa

Foto: Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts