Câștigători de elită în cadrul Concursului Internațional „George Enescu”

Cultură UBB Radio

În perioada  12-23 mai 2021 s-a desfășurat Concursul Internațional  „George Enescu” în cadrul căruia au participat un număr mare de concurenți. Deși Concursul însoțea de fiecare dată Festivalul „George Enescu” în acest an, datorită situației epidemiologice ediția cu numărul XIV a marcat o schimbare de abordare, iar Concursul a fost realizat ca eveniment de sine stătător. Concursul a fost realizat pe trei secțiuni: pian, violoncel și vioară.

Potrivit FestivalEnescu.ro secțiunea de violoncel, fiind și prima în desfășurarea concursului îl are ca și câștigător pe Jeamin Har, în vârstă de 15 ani, care este cel mai tânăr câștigător din istoria Concursului. Violoncelistul din Coorea de Sud a interpretat în finală Concertul nr. 1 de Shostakovich în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107, acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Nicolas Altstaedt. Locul II a fost câștigat de Sebastian Fritsch, un violoncelist în vârstă de 25 de ani, care a interpretat Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră op.85 de Elgar. Românul Ștefan Cazacu este câștigătorul locului III, în cadrul secțiunii de violoncel. În vârstă de 27 de ani, Ștefan a interpretat Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră op. 104 de Dvorak.

Secțiune de vioară a fost cucerită de românul Valentin Șerban, care a câștigat Marele Premiu după o finală în care a ridicat publicul în picioare prin interpretarea Concertului în re minor pentru vioară și orchestră op 47 de Sibelius, acompaniat de  Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Wilson Hermanto. Pe locul II s-a situat violonistul Jaewon Wee, în vârstă de 21 de ani, care a interpretat Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 77 de Brahms.Violonistul german Tassilo Probst, în vârstă de 19 ani este câștigătoul locului III, după interpetarea Concertului în re major pentru vioară și orchestră op. 35 de Ceaikovski.

Secțiunea de pian a reprezentat și gala de închidere a concursului și a avut-o ca și câștigătoare pe Yeon-Min Park din Coreea de Sud, care a interpretat Concertul nr.3 în re minor pentru pian și orchestră op. 30 de Rahmaninov, acompaniată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu” sub bagheta maestrului John Axelord. Pianista a primit din partea juriului și o Mențiune specială pentru cea mai bună interpretare a unei sonate enesciene în Semifinală. Pianista de origine română, Adela Liculescu este câștigătoarea locului II după ce a interpretat în finală Concertul nr.  1 în si bemol op23 pentru pian și orchestră de Ceaikovski. Locul III  a fost obținut de pianistul Marcin Wieczorek, care a interpretat Concertul nr1  în mi minor pentru pian și orchestră op11 de Chopin.

În cadrul concursului au fost susținute și recitaluri de mari muzicieni ai lumii precum: Roland Pontinen, Dmitry Sitkovetsky, Iain Burnside.

În perioada 28 august – 26 septembrie va avea loc Festivalul „George Enescu”, în București și în mai multe orașe din țară, sub sloganul „O istorie din iubire”. Biletele vor putea fi achiziționate începând cu luna iunie.

                      Sursă foto: Facebook George Enescu Festival

Georgiana-Felicia Pintzoi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts