Boboteaza sărbătorită la Cluj și în țară

Cultură Din oraş

Creștinii sărbătoresc astăzi Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbatori ale anului. Cu acest prilej sunt practicate obiceiurile creștine ortodoxe de sfințire a apelor sau de scufundare a crucii  care au rol de curațire și de îndepartare a răului.

În ciuda condițiilor meteo de peste minus 10 grade, la Cluj credincioșii au fost în număr mare la biserică, o parte dintre ei stând afară pentru a asculta slujba și la final să ia aghiasmă. În fața Catedralei Ortodoxe sunt amenajate două butoaie cu apă sfințită pentru creștinii clujeni.

După tradiția populară românească, Boboteaza, care semnifică botezul Mântuitorului Isus, nașterea Lui spirituală, este și o sărbătoare dedicată purificării naturii,  mai ales a apelor. Acum se colindă, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta.

În toată țara se desfășoară slujbe dedicate acestei sărbători.

La Galați, ca și în anii precedenți, curajoșii sfidează frigul și sar după crucea de lemn aruncată în apele Dunării.

Mii de credincioși sunt asteptați să participe la Constanța la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Teodosie în Catedrala “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care va arunca în apa mării trei cruci care vor fi recuperate de tinerii care nu se tem de gerul Bobotezei.

Sărbătoarea Botezului Domnului este cea care încheie ciclul Sărbătorilor religioase de iarnă.

Crina Chiorean

Foto: Crina Chiorean

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts