Barroso și Putin analizează relația UE-Rusia

Internaţional UBB Radio

Preşedintele Comisiei Europeane José Manuel Barroso va primi joi vizita unei delegații a guvernului rus, condusă de primul-ministru Vladimir Putin.  Discuțiile purtate vor avea ca obiectiv relațiile UE-Rusia, în ceea ce privește problemele legate de comerț, cooperare tehnologică, afacerile internaționale, dar și procesul de modernizare al Rusiei.

Înaintea reuniunii de mâine, președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat faptul că această întâlnire cu premierul Putin și guvernul său reflectă, încă o dată, cât de strânse sunt  relațiile între Rusia și Uniunea Europeană. Discuțiile de mâine vor viza și aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), în vederea progreselor în acest domeniu, dar și în cel al investițiilor și al problemelor  energetice.

Începând cu anul 1997, guvernul rus și Comisia Europeană și-au făcut vizite reciproce, ultima fiind cea de la Moscova, din luna februarie 2009. Reuniunea de mâine va fi cea mai extinsă de până acum și va fi purtată la nivel de executiv, cu participarea colegiului comisarilor și a unui număr larg de miniștri ai Federației Ruse. Discuțiile vor fi urmate de o întâlnie a președintelui Barroso și a primului-ministru Putin cu presa, care va avea loc în jurul orei 13:00.

Discuțiile la nivel de executiv vor porni de la evoluțiile înregistrate de relațiile UE-Rusia și vor avea ca subiect principal parteneriatul pentru modernizare, propus de președintele Barroso în noiembrie 2009 și lansat în cadrul summitului de la Rostov din 2010. Acest parteneriat furnizează sprijin operaţional pentru procesul de modernizare a Rusiei, inclusiv pentru consolidarea statului de drept.

_________

Teodora Iancu

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts