Banca Mondială: preţul alimentelor a atins un nivel periculos în lume

Internaţional Social

Banca Mondială (BM) anunţă că preţul alimentelor a ajuns la un nivel periculos, care a împins încă 44 de milioane de persoane în sărăcie din iunie 2010.

“Preţurile globale ale alimentelor cresc la niveluri periculoase şi ameninţă zeci de milioane de persoane sărace din lume”, a declarat într-un comunicat Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick. De asemenea acesta a subliniat că scumpirea mâncării reprezintă un factor agravant al revoltelor din Orientul Mijlociu, cu toate că nu este principala cauză.

Conform BM, preţurile au crescut cu 15% în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011. Scumpirea alimentelor este resimţită disproporţionat de persoanele sărace, care cheltuiesc mai mult de jumătate din venit pe mâncare. Astfel, instituţia a cerut grupului economiilor dezvoltate şi emergente, G20, să abordeze problema la reuniunea de săptămâna aceasta de la Paris.

În 2008 creşterea rapidă a preţurilor alimentelor a generat revolte în mai multe ţări. Coform estimărilor BM, 125 de milioane de persoane trăiau atunci în sărăcie extremă. În prezent preţurile sunt cu 3% mai mici decât în 2008, dar totuşi cu 27% mai mari decât anul trecut.

__________

Anca Baciu

Foto: ec.europa.eu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts