Avertisment de călătorie pentru Coasta de Fildeş

Internaţional UBB Radio

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români, care se află pe teritoriul Coastei de Fildeş, să părăsească neîntârziat această ţară, având în vedere pericolul izbucnirii iminente a unui război civil.

Situaţia de criză internă a apărut în urma unui conflict politic de anvergură între protagonişti ai celui de-al doilea tur de scrutin care a avut loc în data de 28 noiembrie 2010, fiecare dintre competitori proclamându-se învingător.

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Coasta de Fildeş.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, românii pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie de urgenţă (Emergency Travel Document), în vederea întoarcerii în ţară, de către misiunile diplomatice ale ţărilor membre ale Uniunii Europene, care au o ambasadă sau un consulat general de carieră în Coasta de Fildeş.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca cetăţenii români care se află în Coasta de Fildeş să contacteze Ambasada României în Senegal pentru a anunţa prezenţa în regiune. Într-un asemenea context este utilă transmiterea coordonatelor necesare pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Consulatul Onorific al României la Abidjan poate acorda doar un sprijin limitat prin facilitarea comunicării în situaţii de urgenţă, prin contactele cu autorităţile locale. Consulatul onorific nu are calitatea de a emite documente de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, îşi asumă răspunderea integrală pentru faptele lor, iar ignorarea avertismentelor publice, de a nu se deplasa în Coasta de Fildeş, respectiv de a nu părăsi ţara, va conduce la suportarea integrală a consecinţelor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse, iar în situaţii de conflicte armate quasi-inexistente.

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts