AUDIO | Moise Guran, jurnalist: „Nu cred că e cel mai bun moment din viață în care să te faci jurnalist, dar categoric este momentul în care societatea noastră are mai multă nevoie decât oricând de reporteri.”

Eveniment Studenti

Moise Guran a avut o întâlnire cu studenții Departamentului de Jurnalism, din Cluj-Napoca, în cadrul Zilelor Culturii Media, De la Generația online la generația mobile.

Acesta ne-a explicat propria viziune asupra pieței jurnalistice.
„Meseria noastră este într-o schimbare permanentă. (…) Nu cred că e cel mai bun moment din viață în care să te faci jurnalist, dar categoric este momentul în care societatea noastră are mai multă nevoie decât oricând de reporteri.”

Referitor la cererea de jurnaliști care să verifice informațiile pe piața muncii, acesta crede că nu este un moment oportun pentru a absolvi o facultate de profil.
„Momentul este prost, în primul rând, pentru că modelele din această meserie sunt din ce în ce mai greșite, din păcate.”

Moise Guran ne-a împărtășit ce crede esențial în perioada de formare a unui jurnalist.
„Cu adevărat important în perioada de formare a unui jurnalist este modul idealist în care acesta vede lumea pentru că doar așa, văzând lumea și dorindu-ți o lume mai bună, de fapt, lucru idealist, ajungi să ai o etică suficient de puternică.”

Presa are varianta de a răspunde sau nu nevoii societății de a fi online, susține Moise Guran.
„Din punct de vedere tehnic, eu cred foarte mult în momentul ăsta în mobil (…), iar dacă presa nu va răspunde acestei nevoi, va muri, cum s-a întâmplat și cu alte medii.”

Întrebat care este părerea sa cu privire la internshipuri, dar și la munca din perioada facultății, jurnalistul a mizat pe finalizarea studiilor și acumularea experiențelor.
„Eu vă recomand să vă luați toate examenele și să vă terminați facultatea, fără a vă descuraja experiențele de muncă plătită sau nu, din timpul facultății. Cei care au experiență de lucru, indiferent cum a fost ea căpătată, au mai multe șanse de a-și găsi un job la sfârșitul facultății.”

Moise Guran a lansat aplicația Biziday în urmă cu un an și jumătate, timp în care a adunat peste 270.000 de descărcări.

Mădălina Pîrlog/Sursa fotografiei: Bogdan Podar

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts