Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional Lucian Blaga şi ale concursului „Recitindu-l pe Blaga”

Eveniment

Premiile „Recitindu-l pe Blaga” au fost decernate vineri, în ultima zi a Festivalului Internaţional Lucian Blaga, organizat de către Societatea Culturală Lucian Blaga la împlinirea a 50 de ani de la moartea poetului.

Manifestaţiile au început dimineaţa, la ora 10, când oaspeţii au fost întâmpinaţi de către organizatorii Festivalului în sala Tonitza a Muzeului de Artă din Cluj. Aici a avut loc recitalul de poezie moderat de Ion Cristofor, cunoscut poet, critic literar şi traducător. Printre recitatorii prezenţi s-au numărat poeţi maghiari ca Zalán Tibor, Katalin Ladik, Balázs F. Attila,  Laura Iancu, dar şi reputaţi poeţi din ţară ca Ioan Moldovan, Dan Mircea Cipariu, Nicolae Băciuţ, George Vulturescu, Ioan Pintea, Gheorghe Pârja etc.

La sfârşitul recitalului au fost decernate Premiile Festivalului, la ceremonie fiind prezent şi primarul Municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, responsabil cu înmânarea premiilor. Astfel, „Marele Premiu pentru contribuţii la răspândirea operei blagiene în lume” i-a revenit poetului  Balázs F. Attila, care a lansat la Cluj antologia bilingvă „Poezii/Versek”. „Marele Premiu Lucian Blaga pentru Poezie” a fost câştigat de către Szentmártoni János, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria, şi Dan Mircea Cipariu, scriitor şi jurnalist român. Poetul şi prozatorul clujean Constantin Cubleşan a primit „Premiul pentru exegeză blagiană”. Au fost acordate şi patru „Premii pentru participare excepţională la Festival” scriitorilor Ioan Moldovan, Katalin Ladik, Zalán Tibor şi George Vulturescu.

După încheirea acestui moment a venit şi rândul tinerilor artişti să fie premiaţi, ei fiind laureaţii concursului „Recitindu-l pe Blaga”, organizat cu sprijinul Băncii Transilvania. Iniţiatoarea acestui concurs a fost Elena Abrudan, director executiv al Societăţii Culturale Lucian Blaga: „Am organizat acest concurs cu gandul să atrag tinerii spre creaţia lui Lucian Blaga, spre lirica blagiană, filosofia lui, spre cunoaşterea detaliilor activităţii diplomatice a lui Lucian Blaga. M-am orientat mai mult spre elevi şi studenţi, spre tineri cercetători. Cele mai multe lucrări le-am primit din partea studenţilor, dar şi a elevilor şi a unor doctoranzi, iar cele mai bune lucrări au fost astăzi premiate. O noutate în cadrul acestui concurs este faptul că s-au prezentat eseuri vizuale, reportaje de televiziune care au fost prezentate la festivitatea de decernare a premiilor şi care demonstrează înclinarea spre vizual, spre exprimarea vizuală a sentimentelor, a emoţiilor, a ideilor.”

Concursul s-a desfăşurat pe mai multe domenii, fiind acordate premii pentru traduceri din Lucian Blaga, pentru eseuri scrise şi vizuale privind viaţa poetului şi pentru interviuri şi reportaje de televiziune. La concurs au participat traduceri din lirica blagiană în limbile maghiară, franceză, engleză, germană, italiană, portugheză, spaniolă și catalană. Mențiuni pentru realizarea unor traduceri din opera blagiană au fost acordate participantelor Oana Demeter, Virginia Petric, Kocsis Kity şi Vereş Reka. Tot cu menţiune au fost premiate şi eseurile scrise de Palosi Piroska, Oana Popiţiu şi Casandra Timar, iar Premiul la această secţiune revenindu-i Ruxandrei Dragolea care a realizat un eseu despre frumuseţe.

Raul Crişan a primit premiul pentru eseu vizual, realizat după poezia „Pământul”, iar Andrei Mihai Purcărea a fost câştigătorul premiului pentru fotografie. Echipa formată din Sorina Coca, Radu Zincă, Mariana Andreş, Claudiu Dănilă şi Ovidiu Duţă au primit premiul pentru realizarea interviurilor de televiziune cu membrii fondatori ai Societăţii Culturale Lucian Blaga. „Acasă la Lucian Blaga” este numele unui material video realizat de către echipa formată din Iulia Becheş, Andrei Candrea şi Cezar Candrea, distinşi cu premiul pentru realizarea unui reportaj de televiziune.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor a fost găzduită şi o expoziţie, coordonată de Andreea Mogoş, specialist în fotojurnalism, în care au fost expuse fotografii ale studenţilor participanţi: Ioana Filipaş, Laura Adina Mureşan şi Andrei Mihai Purcărea.

_________

Sorina Coca

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts