Ample proteste violente la Hong Kong. Cetățenii acuză că autoritățile vor îngrădirea libertăților

Internaţional UBB Radio

Mii de protestatari au manifestat duminică la Hong Kong împotriva guvernului chinez, care vrea să adopte o lege de securitate națională. Reclamă că proiectul prevede o limitare a libertăților.

Potrivit BBC, polițiștii au tras cu gaze lacrimogene și cu tunuri de apă. Adunarea a avut loc în ciuda avertismentelor date de autorități cu privire la distanța socială și a interdicțiilor adunărilor publice mari.

Proiectul controversata urmează să fie votat de Parlament pe 28 mai. Această lege presupune extinderea atribuțiilor organelor de securitate națională asupra metropolei Hong Kong. Mai mult, Guvernul chinez susține că  legea este necesară pentru „prevenirea, oprirea și pedepsirea” protestelor.

Anunțul a stârnit puternice reacții a opozanților politici din Hong Kong, a grupurilor pentru drepturile omului, dar și a mai multor state, precum SUA, Australia, Marea Britanie și Canada.

Protestele pro-democratice au început încă de anul trecut ca reacție a deciziei de a permite extrădările în China continentală. S-au extins apoi pentru a reflecta cererile largi de reformă democratică și o anchetă asupra brutalității poliției, conform BBC. Peste 8.400 de persoane au fost arestate de anul trecut ca urmare a protestelor.

Sursa: AFP

Andreea Neamț

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts