Alain Delon ajunge la Cluj pentru premiile TIFF 2017

Cultură Din oraş

Emblema cinematografiei europene, dar si cel mai iubit actor al vremii, Alain Delon, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film  desfășurat la Cluj între 2 și 11 iunie. 

Născut la data de 8 noiembrie 1935 are parte de o copilărie care nu tocmai îi oferă o dovadă despre succesul care avea să întămpine la vârsta de 23 de ani.

Datorită frumuseței sale, dar mai ales a  talentului său acesta este  remarcat de câtre David O. Selznick  și îi  se oferă ocazia de a  interpreta un rol, Delon decide însă să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în Quand la femme s’en mêle. Delon și-a arătat, apoi, latura comică în filmul Faibles femmes fiind  filmul de debut și în America, unde a avut succes. În 1958, în Christine, joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică.

În 1964, este nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur după rolul din Ghepardul/ Il Gattopardo (r. Luchino Visconti),  . În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din Mr. Klein. Festivalul de la Berlin i-a acordat Ursul de Aur onorific în 1995,  în 2005 fiind numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac.

Cu o experiență de 60 de ani în domeniu și având  peste  100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul a facut istorie în lumea cinematografiei. ”Rocco și frații săi” (1960), ”În plin soare” (1960), ”Eclipsa” (1962), ”Ghepardul” (1963), ”Laleaua neagră” (1964), ”Samuraiul” (1967), ”Borsalino” (1970), ”Notre histoire” (1984) sau ”Pe cuvânt de polițist” (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

„Mă bucur că şi în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepţională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generaţii şi cred că participarea lui la această ediţie a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor”,

declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.

În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piata Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat de Alain Delon, avându-l pe îndrăgitul actor francez si în rol principal. Biletele pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro şi aplicaţia TIFF 2017.

Considerat  figura  masculinității acesta a inspirat  de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului ”The Queen is Dead” al celor de la The Smiths. ”Beautiful Killer”, piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Mujdei Ionela-Adina/Sursa fotografiilor: www.cinemagia.ro, www.vezionline.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts