A început „Săptămâna Verde”

Eveniment Mediu

Conferința „Săptămâna Verde 2011” a început astăzi prin lansarea către cetăţeni a unui apel de „a consuma mai puţin şi a trăi mai bine”.

Cu prilejul ediție de anul acesta a evenimentului, care va dura 4 zile, peste 3.500 de participanţi, care fac parte din medii diverse precum instituţii europene, mediul de afaceri şi industrie, organizaţii neguvernamentale, comunitatea ştiinţifică, mediul universitar şi mass-media, vor căuta modalități de utilizare mai durabilă a resurselor planetei.

Cele aproximativ 30 de manifestări se vor desfășura în afara orașului Bruxelles, iar unele dintre acestea vor avea loc în Slovenia, între 25 și 27 mai, respectiv în 2 iunie, şi în Polonia pe 11 iunie.

„Utilizarea eficientă a resurselor nu înseamnă doar constrângeri şi penurie, ci o gamă largă de posibilităţi de creştere şi de creare de locuri de muncă producând mai puţine deşeuri, contribuind la un mediu mai curat şi oferind opţiuni mai bune şi mai durabile pentru consumatori. Problematica Săptămânii Verzi din anul acesta demonstrează clar importanţa politicii de mediu –este vorba de teme cu adevărat esenţiale pentru modul în care alegem să ne trăim viaţa.”, a afirmat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Tematica din anul acesta susţine iniţiativa din cadrul strategiei Europa 2020 privind utilizarea eficientă a resurselor, prin încurajarea trecerii la utilizarea eficientă a resurselor şi reducerea emisiilor de carbon pentru a contribui la dezvoltarea durabilă.

În cadrul unei expoziţii cu peste 50 de standuri, organizaţiile şi întreprinderile pot prezenta bune practici privind utilizarea eficientă a resurselor. Printre manifestările paralele se numără proiectarea filmelor „The Lightbulb Conspiracy”, „Amazon Alive”, „The Story of Stuff”, „Il Suolo Minacciato” şi expoziţia în aer liber realizată de Rosanna Maiolino, „Measure for measure, daily food – daily garbage”.

Premiile LIFE Nature Project vor fi acordate proiectelor ale căror rezultate au efecte pozitive foarte semnificative asupra mediului, şi anume proiecte câştigătoare din Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia şi Spania.

Primul zbor internaţional al unui avion propulsat cu ajutorul energiei solare

Unul dintre momentele culminante va fi vizitarea avionului Solar Impulse, la aeroportul Zaventem din Bruxelles. Avionul este primul aparat proiectat să zboare zi şi noapte fără a avea nevoie de combustibil şi fără a produce emisii de carbon, ilustrând potenţialul noilor tehnologii în materie de economisire de energie şi de producţie de energie din surse regenerabile. Avionul este expus în capitala europeană în perioada 23 mai-29 mai 2011.

___________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts