Eșecul lui Trump de a controla pandemia de Covid-19 are acum un impact direct asupra campaniei sale

Internaţional UBB Radio

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, plătește acum un preț direct și personal pentru negarea lui în legătură cu seriozitatea pandemiei, eventuală păstrare a unui lucru de care îi pasă cel mai mult sau mitingurile răutăcioase care i-au definit ascensiunea politică și sunt cruciale pentru speranțele sale de reelecție.  

Trump și-a petrecut weekend-ul discutând despre mulțimea dezamăgitoare care a fost prezentă pentru evenimentul său de ,,revenire” în Oklahoma, sâmbătă seară, potrivit raportului CNN. Speranțele sale de revenire cu normă întreagă pe traseul campaniei au avut parte de o altă lovitură prin aflarea veștii că opt angajați și doi agenți ai Serviciului Secret care au fost prezenți la evenimentul din Oklahoma sunt acum pozitivi pentru coronavirus.

Rezultatele testelor denotă decizia riscantă a președintelui de a merge mai departe cu un miting interior, de care medicii se tem că s-a transformat într-un eveniment infecțios mult mai periculos decât ar părea. De asemenea, aceștia arată că virusul, care provoacă ravagii acum prin statele de Sud și de Vest în ciuda insistenței lui Trump că SUA a prevalat deja în luptă, are un impact dezastruos asupra mesajului ,,Great America Comeback” , aflat în centrul campaniei sale.

În ciuda încercării acestuia de a înlătura daunele politice cauzate de virus, Trump continuă să agraveze situația. În această luni, el a dat viață unei noi controverse cauzate de observația sa de sâmbătă, când le-a spus personalului său sa testeze mai puțini oameni pentru a evita descoperirea de noi cazuri, ceea ce a reflectat neglijența lui în a avea controlul asupra unei pandemii care a ucis până în prezent mai mult de 120.000 de americani.

După ce secretarul de presă al Casei Albe, Kayleigh McEnany, a oferit o scuză ciudată cum că Trump vorbea în ,,glumă”, președintele a reușit să se afunde și mai mult, în timpul unui interviu acordat rețelei de radiodifuziune creștină. Trump a continuat să argumenteze că problema în Statele Unite nu este că virusul este atât de răspândit, ci că testarea continuă să descopere cât de profund a pătruns în comunitate.

,,În loc de 25 de milioane de teste, să zicem că am face 10 milioane, ne-ar părea că am situația e din ce în ce mai bună, pentru că am avea mult mai puține cazuri. Înțelegeți asta. Nu aș face acest lucru, dar voi spune următoarele: Facem mult mai multe testări decât alte țări, lucru care ne face pe noi ca și comunitate să arătăm într-un fel rău, dar, de fapt, facem ceea ce trebuie.”, a spus Trump, conform CNN.

Comentariile respective par să declanșeze încă o ,,furtună” politică, care va complica și mai mult încercările echipei de campanie a președintelui de a reveni în forță. Echipa are în vedere acum susținerea evenimentelor electorale în încăperi mai mici, o mișcare care i-ar răni cu siguranță ego-ul șefului, sau locații în aer liber unde suporterii s-ar putea simți mai confortabil.

Limitele campaniei ar fi intolerabile pentru orice președinte care își dorește realegerea. Pentru Trump, o astfel de schimbare a stilului său specific, ar fi și mai gravă, având în vedere centralitatea marilor sale mitinguri în ceea ce privește id-ul său politic și rolul de stimulare a moralului pe care îl îndeplinesc pentru un președinte care este un străin în Washington.

Nu există nicio îndoială că președintele nu-i pierde din atenție pe cu alegătorii republicani (senatorii din GOP au ales să nu declare nimic răutăcios în legătură cu ultimul comentariu rasist al lui Trump, când a numit coronavirusul originar din China drept ,,The Kung Flu”).

Fox News a declarat că întoarcerea lui Trump pe traseul alegerilor electorale a asigurat sâmbătă seară cea mai mare audiență de televiziune din istoria postului, sugerând că, deși unii fani ai lui Trump ar fi putut fi preocupați de răspândirea în masă a virusului, entuziasmul acestora pentru președinte nu a scăzut.

De asemenea, șeful statului a sfidat întotdeauna ,,gravitatea” politică, însă efectul unor luni întregi de ordine și auto-izolări la domiciliu face ca lucrurile să fie și mai dificile decât în mod obișnuit, în special pentru analiștii politici care lucrează să obțină o evaluare solidă asupra numărului de persoane care urmăresc aparițiile președintelui în presă.

Controversa mitingului indică provocări politice fundamentale cu care se confruntă Trump, unul dintre ele fiind faptul că se află imediat în spatele fostului vicepreședinte democrat Joe Biden în sondaje iar al doilea fiind faptul că virusul produce pe zi ce trece tot mai multe victime.

Evenimentul de sâmbătă seară avea să transmită un mesaj cum că cel mai mare pericol cauzat de pandemie a luat sfârșit și că America este pe calea reîntoarcerii la normal. În schimb, a sugerat că și susținătorii lui Trump, care au ales să nu se prezinte la un eveniment interior care ar putea crește riscul de infecție, s-ar putea să nu se încreadă încă în mesajul principal al campaniei promovate de eroul lor.

Cu posibilitatea ca alți mii de americani să moară înainte de Ziua alegerilor, Trump trebuie să se confrunte cu perspectiva că negarea și administrarea sa greșită a situației de pandemie, care a lăsat țara foarte prost pregătită pentru o criză mortală de sănătate publică, să devină o ,,piatră de moară” pe care campania sa nu ar putea niciodată să o înlăture.

Țintirea președintelui asupra lui Joe Binden și a democraților, prin comentarii acide aduse la adresa acestora, a demonstrat tenacitatea feroce a șefului de stat, dar, de asemenea, și îngrijorarea ce s-a instaurat în cercul său interior.

Trump a mai respins o serie de reclamații privind acuzațiile de pe Twitter, care sugerau faptul că voturile prin poștă, care sunt luate în considerare de mai multe state vor duce la fraude masive în alegerile din noiembrie.

Echipa președintelui a urmat o nouă ofensivă împotriva sănătății și a abilităților mentale ale lui Joe Biden. Aceștia au susținut cp decizia fostului vicepreședinte de a se lipi de convenție și de a se înscrie doar la cele trei dezbateri prezidențiale oficiale din toamnă (și nu întâlnirile suplimentare pe care le solicită Trump) arată că Biden ar avea retrageri cu privirea la preluarea funcții de șef al statului. Tactica lui Tump a însemnat eforul de a-l defini pe Biden ca fiind nepotrivit pentru a servi funcția de președinte, lucru care pare să nu prea funcționeze, ținând cont de sondajele electorale.

Doi dintre cei mai buni oficiali ai președintelui din sănătate publică, directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Dr. Robert Redfield și expertul guvernului în boli infecțioase, Dr. Anthony Fauci, vor depune mărturie în fața unui comitet ai Casei Albe despre situația care pare a deveni din ce în ce mai gravă.

Trump va încerca de altfel să lase în urmă scenele jenante întâmplate sâmbătă seara, când se va adresa unei mulțimi adunate la evenimentul ,,Students for Trump” din Arizona. Participanților li s-a comunicat să-și aducă măști pentru față, dar nu vor fi obligați să le poarte.

Democrații încearcă deja să exploateze observația lui Tump din Oklahoma cu privire la încetinirea testării, portretizând-o ca fiind emblematică al unui efort eșuat de a combate un virus care a provocat mii de decese și oprirea economiei globale.

 ,,În urmă cu câteva nopți, el le-a comunicat oamenilor să-i să realizez cât mai puține teste, fiindcă numărul cazurilor crește… Adică, Doamne!”, a transmis Joe Biden la un eveniment de strângere de fonduri, potrivit CNN.

Sursa: CNN

Bianca Bărbat

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts