În luna aprilie 2020 prețurile alimentelor au avut o creștere medie de 0,26%, față de luna anterioară, conform unui comunicat transmis de Institutul Național de Statistică.
De la începutul anului și până în prezent, prețurile alimentelor au crescut cu 4,5%, iar cele mai mari prețuri s-au înregistrat în lunile martie și aprilie. Situația creșterilor prețurilor a fost diferită pe categoriile de produse și servicii.
- Prețul la făină a crescut cu 3,7% de la începutul anului, iar pâinea s-a scumpit cu 2,27%.
- Prețul legumelor a crescut cu 5% doar în luna aprilie, iar de la începutul anului s-a înregistrat o creștere de 16%.
- Prețul la carne, preparate și conserve din carne a crescut cu 3% de la începutul anului, dar cea mai mare creștere a fost la carnea de porc.
„Prețurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 2,3%. ▪ Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 – aprilie 2020) față de precedentele 12 luni (mai 2018 – aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%”, se mai arată în comunicatul citat.
Sursa: Pixabay
Iulia Nemes