Descoperire ştiinţifică: cea mai apropiată gaură neagră de Pământ

Știință UBB Radio

Astronomii europeni de la Observatorul Sudic European (ESO) şi de la alte instituţii au descoperit o gaură neagră în spaţiul cosmic, aflată la doar 1.000 de ani lumină de Pământ. Descoperirea acestei găuri negre este un indiciu cum că ar putea fi şi mai multe găuri negre în Caleea Lactee, relatează Time.

Gaura neagră are de aproape patru ori masa Soarelui şi face parte dintr-un sistem în care cele două însoţitoare pot fi văzute cu ochiul liber, potrivit ESO. Aceasta a fost observată în timp ce astronomii lucrau la un studiu pentru sistemele duble de stele. O persoană care se află în emisfera sudică ar putea vedea stelele ce se învârt în jurul găurii negre cu ochiul liber fără telescop, informează .

Gaura neagră a fost observată în Chile. Astronomii au folosit un telescop MPG/ESO de 2,2 metri, gaura neagră aflându-se în sistemul triplu numit HR 6819 din constelaţia Telescopium. Aceasta gaură neagră este cea mai apropiată de planeta noastră, apropiată fiind un termen relativ când ne referim la elemente galactice, 1.000 de ani lumina însemnând 9.5 trilioane de kilometri potrivit Time. „Acest sistem conţine cea mai apropiată gaură neagră de Pământ de care ştim”, spune omul de ştiinţă al ESO, Thomas Rivinius, liderul studiului. Acesta mai spune că „un obiect invizibil cu o masă de cel puţin patru ori mai mare decât Soarele poate fii doar o gaură neagră”.

„Am fost extrem de suprinși când am realizat că acesta este primul sistem stelar cu o gaură neagră care poate fi văzut cu ochiul liber”, a spus Petr Hadrava, de la Academia de Științe din Praga într-un comunicat de presă.

Observaţiile făcute cu spectograful FEROS pe telescopul  MPG/ ESO de 2,2 metri de la Observatorul La Silla din Chile au arătat că una dintre cele două stele vizibile orbitează un obiect nemaivăzut la fiecare 40 de zile, în timp ce a doua stea este la o distanţă mare faţă de această pereche interioară.

Astronomii au găsit până în prezent aproximativ câteva zeci de găuri negre în galaxia noastră, dintre care aproape toate sunt violente şi emit în interacţiunea lor cu mediul raze X puternice. Această gaură neagră este una dintre primele găuri negre cu masă stelară care nu interacţionează violent cu mediul ei şi de aceea apare ca fiind cu adevărat neagră.

Sursa: ESO

Laura Costin

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts