25 noiembrie- „Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”

Internaţional Social

„Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor” este sărbătorită astăzi şi în românia. Data de 25 noiembrie a fost declarată zi de luptă împotriva violenţei încă din 1999 de către Adunarea Generală ONU.

La nivel global, aproximativ 6 din 10 femei sunt victime ale violenţei fizice sau sexuale pe parcursul vieţii. Pentru femeile între 15 şi 44 de ani, violenţa este cauza majoră a instabilităţii şi a decesului. Un studiu realizat pe baza datelor furnizate de Banca Mondială cu privire la factorii de risc întâlniţi de femeile din această categorie de vârstă a demonstrat că violul şi violenţa domestică se situează pe o treaptă mai înaltă decât cancerul, accidentele auto, războiul sau malaria, se arată într-un raport al ONU.

Violența împotriva femeilor se manifestă sub mai multe forme : femeile sunt discriminate, hărţuite sexual, traficate în scopul prostituţiei sau al muncii forţate ori a sclaviei. Violenţa impotriva femeilor inseamnă şi folosirea ca pe o marfă a corpului femeii in producţii publicitare ori pornografice.

Violenţa domestică şi conjugală afectează în special ţările sărace precum Bangladesh, Etiopia, Peru sau Tanzania, unde peste 50 la sută dintre femei declară că sunt agresate sexual sau fizic, dar se manifesta şi în state dezvoltate precum Marea Britanie.

În România, una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă, conform Studiului Sănătăţii Reproducerii 2004.

Se estimează că, în lume, una din cinci femei va deveni victima unei viol sau a unei tentative de viol pe parcursul vieţii. Cele mai dese cazuri de hărţuire sexuală au loc în Europa Centrala şi de Est.

Mai mult de 130 de milioane de fete şi femei în viaţă au fost mutilate genital în Africa şi unele ţări din Orientul Mijlociu, dar şi în unele ţări asiatice.

Traficarea femeilor şi a fetelor se face în principal în Europa Centrală şi de Est (aproximativ 175.000), Asia, Africa de Vest, America Latină şi zona Caraibelor. Regiunile de destinaţie sunt Europa de Vest, Asia şi America de Nord.

__________

Bianca Lăscoi

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts