120 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Japoniei

Eveniment Internaţional

Cutremurul, urmat de tsunami produs în Japonia în 11 martie a creat pagume, pentru care guvernul Japoniei ar trebui să cheltuiască peste 10.000 miliarde de yeni (120 de miliarde de dolari  în bugete de urgenţă, după cum declară adjunctul ministrului nipon de Finanţe, Mitsuru Sakurai, anunță Reuters.

Potrivit oficialului Mitsuru Sakurai una dintre soluțiile  pentru reconstrucţia Japoniei ar fi ca executivul să ceară populaţiei să contribuie la bugetul de urgență prin majorarea taxelor.

Întrebat de modul în care guvernul va finanța bugetul de urgență pentru reconstrucția țării, acesta a răspuns că suma ar putea crește cu mult mai mult, pentru că magnitudinea cutremurului a adus pagube mari.

“De asemenea trebuie să luăm în considerare piaţa de obligaţiuni”, a comunicat oficialul nipon , citat de mediafax. De asemenea el a sugerat că executivul ar prefera să nu emită extra obligaţiuni de o valoare foarte mare pentru a finanţa reconstrucţia Japoniei.

“Dacă vom putem cere populaţiei să împărtăşească semnificativ povara, am prefera să facem astfel”, a afirmat Sakurai.

Conform ziarului ziarul nipon de afaceri ”Nikkei”, Guvernul va oferi Parlamentului prima tranșă a bugetului de urgență în valoare de 2000 de miliarde de yeni în aprilie.

 

Costurile estimate de guvernul nipon ar fi de aproape patru ori mai mari decât costurile suportate de SUA în urma uraganului Katrina. Pentru reconstrucția drumurilor și locuiențelor se va folosi 0,5% din Produsul Intern Brut de 530.000 de miliarde de yeni al Japoniei.

 

______________

 

Andreea Stăicuț

Foto: romaniainternational.com

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts