1 aprilie, Ziua Păcălelilor

Eveniment UBB Radio

Supranumită şi Ziua Păcălelilor, 1 Aprilie este un prilej de distracţie pentru cei cu simţul umorului dezvoltat. În România, obiceiul păcălelilor de 1 aprilie este împrumutat din vestul Europei şi s-a a devenit un obicei încă din secolul al XIX-lea.

Originea acestei tradiții nu este tocmai lămurită. Una din numeroasele explicații ale acesteia este cea potrivit căreia, în anul 1564, regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou, care era pe 1 aprilie, se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca fiind Ziua Păcălelilor și în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa

Această serbare a simțului umorului este sărbătorită chiar şi în unele ţări din America Latină, cum ar fi Peru şi Columbia. Deosebirea este că în aceste ţări sărbătoarea are loc pe 28 decembrie şi se numește „Ziua Inocenţilor”. Chiar dacă numele şi data diferă, farsele care se fac sunt asemănătoare.

Indicații pentru glumeți

Tradiţia spune că păcălelile trebuie să fie făcute până la ora prânzului. După ora 12.00, se spune că farsa aduce ghinion celui care păcăleşte.

De asemenea, căsătoria nu este recomandată de 1 aprilie, perpetuându-se convingerea că bărbatul care se însoară de 1 aprilie va fi sub papuc toată viaţa.

În Franța, există o tradiţie de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte din hârtie, cu un ac de gămălie, fapt ce le-a conferit „victimelor” păcălelilor numele de „pești de aprilie”. Sărbătorirea se face prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane din ciocolată în formă de peşte.

_____________

Ana Giol

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts