„…de porc” a sosit de ieri și în Cluj-Napoca

UBB Radio

Expoziția "de porc"Expoziția intitulată „…de porc” a fost vernisată ieri, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă. Aceasta reunește operele unora din cei mai cunoscuţi artişti români contemporani, printre care Ion Bârlădeanu, Dumitru Gorzo, Ion Grigorescu, Victor Man, Dan Perjovschi și Tara (von Neudorf).

Evenimentul este conceput de Erwin Kessler, critic de artă dar şi autor al unor expoziţii de mare succes din țară și străinătate. Kessler declară că niciuna dintre lucrările expuse nu a fost comandată, deoarece în perioada comunistă oamenii preferau să picteze ceea ce nu mâncau. Acesta a explicat că nu consideră corectă tendința expozițiilor actuale, în care lucrările sunt comandate, fiindcă artistul ar trebui să arate ce vrea și ce poate, nu ce i se cere, și să fie apreciat pentru asta.

Lucrările au fost concepute diferit, în stilul fiecărui artist, plecând de la ulei pe pânză până la colaj şi fotografie. Tematica expoziției a fost, așa cum ne dă de înțeles și numele – porcul, ritualul de tăiere și simbolistica acestui ritual – filtrate prin viziunea fiecărui artist în parte.Expoziția "... de porc"

În legătură cu găsirea și selecția lucrărilor, inițiatorul expoziției ne declară: „Lucrările le știam în parte, a trebuit să găsesc acele lucrări care erau în stare bună, să le recondiționăm pe altele. Unele lucrări, de pildă lucările lui Ion Grigorescu, sunt produse pentru prima dată. Deci el le avea pe clișeu din anii 90 și nu au mai fost de atunci niciodată reproduse. Și au trebuit comandate… Chestii logistice. Dar lucrările le știam.”

Lucrările au fost create între anii 1983 și 2009, iar selectarea și adunarea lor în aceeași expoziție a durat patru luni. Prima itinerare a acestei expoziții a avut loc la București, în preajma Crăciunului. Curatorul Erwin Kessler a declarat însă că după Cluj nu mai are în plan, cel puțin momentan, expunerea lucrărilor în alte orașe.

Inițiativa a fost sprijinită de compania de Teatru Art Act și InterArte.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 28 februarie.

Ioana-Cristina Teodorescu

Ionuț Hușanu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts