”Gestul-simbol” al lui George Brăiloiu pentru tezaurul cultural al României

Cultură UBB Radio

După ce a cumpărat fondul de manuscrise și documente în cadrul licitației de joi de la Paris, omul de afaceri George Brăiloiu a hotărât să doneze Academiei Române manuscrisele și documentele lui Emil Cioran.

”Într-o perioadă în care avem nevoie de simboluri”, gestul său va fi recompensat de către Academie cu distincția ”Meritul academic”.

Indecis inițial între mai multe instituții, a ales Academia întrucât ”are menirea de a păstra şi cultiva limba şi literatura română, este instituţia care trebuie să aibă grijă de manuscrisele Cioran cumpărate de mine”, a declarat Brăiloiu la conferința de marți,  în prezența unor personalități precum Eugen Simion, Marius Sala şi Florin Filip, directorul Bibliotecii Academiei.

Cum vede Eugen Simion valorosul cadou? ”Cred că gestul domnului Brăiloiu este unul excepţional într-o lume românească unde veştile proaste vin grămadă peste noi. A fost o veste extraordinară, care ne-a plăcut şi a plăcut tuturor, faptul că un om de afaceri şi-a cheltuit o bună parte din veniturile lui ca să aducă manuscrisele lui Cioran în ţară”.

După ce s-a declarat revoltat de neimplicarea statului român în achiziționarea manuscriselor, Brăiloiu a plătit pentru acestea 507.500 de euro. Singura pretenție a proprietarului companiei KDF Energy, George Brăiloiu, este de a primi o copie a acestora.

_______

Oana Moisil

Foto: Mediafax

 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts